fbpx

planinska gorila 620x330

Međunarodna unija za zaštitu prirode sa sjedištem u Švajcarskoj promijenila je danas status planinskih gorila iz “ekstremno ugrožene vrste” u “ugroženu vrstu”.

“Budući da se cijeli svijet suočava sa nestajanjem životinjskih vrsta ovo je veliki uspjeh u zaštiti prirode”, rekla je predsjednica i vodeća naučnica Fondacije “Dian Fossey” Tara Stoinski.

Ta fondacija je dobila ime po američkoj zoologinji čiji je rad privukao pažnju međunarodne javnosti na planinske gorile i čiji su memoari bili osnova za film iz 1988. “Gorile u magli”.

Nakon što su planinske gorile bile pred istrebljenjem njihov broj se polako povećava, prenijela je agencija AP.

“Poboljšali smo njihovu zaštitu tako što smo obezbijedili životnu sredinu gdje će da se razvijaju i rastu”, rekla je direktorka Međunarodnog programa za zaštitu gorila Ana Behm Masazera.

On je dodala da se mora imati vidu da broj planinskih gorila i dalje može da se smanji jer postoje samo dvije male populacije u dva nacionalna parka.

Vlasti nekoliko država u kojima se nalaze planinske gorile podržale su dodatnu zaštitu granica nacionalnih parkova unutar kojih nije dozvoljen lov, sječa drva ili asfaltiranje puteva.

Obezbijeđena je i zdravstvena njega tako što je organizovana obuka za veterinare u svim zemljama gdje se nalaze planinske gorile, navodi AP.

Lov u nacionanim parkovima je zabranjen, ali gorile često mogu da upadnu u zamke koje su postavljene za druge životinje. Kada se tako nešto desi, pozivaju se veterinari da im očiste rane. Christin Gilardi ovo naziva “ekstremnom zaštitom”.

“Ovo je totalna pobjeda zaštite prirode, a nema ih puno”, dodala je Gilardi.

Planinske gorile žive u gustim i magloovitim šumama u oblasti “uspavanih” vulkana u istočnoj Africi. Njihovo stanište su nacionalni parkovi koji obuhvataju dijelove Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2