fbpx

5bec492bf0a9a.image

Policajci koji su u Pariza slučajno našli lavića u jednom "lamborginiju" tokom ovonedjeljne saobraćajne kontrole, spasli su ga od nove bizarne mode: ljudi kupuju ili iznajmljuju mladunce divljih životinja za fotografisanje.

Mladunče koje se zove "Putin" i "Dadu", mlađe je od dva mjeseca i vjerovatno bi uginulo od loše brige da policija nije zaustavila luksuzni sportski automobil u ponedjeljak na Šanzelizeu i spasla ga, kaže francuska NVO za zaštitu životinja "30 Millions d’Amis" (30 miliona prijatelja) koja sada brine o njemu.

"Stotine mladunaca su u tom ilegalnom prometu", rekla je predsjednica te fondacije Rea Uten za AP u srijedu. "Možete kupiti mladunče lava za manje para nego što košta pas. Lavić košta 300 evra, a prodaju ih cirkusi".

"To je stvarno katastrofa, uzimaju mladunčad samo radi pravljena 'selfija' koje objavljuju na internetu", rekla je ona i dodala da je ta moda u Francusku stigla iz zemalja Arapaskog zaliva.

Bogataši u Zalivu poziraju s mladuncima lava i to u automobilima, a kad mladunci odrastu, samo su ih odbace.

Ta NVO sarađuje s jednim azilom u Jordanu gdje je već više od 30 napuštenih divljih mačaka.

"Strašno je što je to stiglo i u Francusku. Bukvalno smo spasli četiri mladunčeta u posljednjih šest mjeseci jer kopiraju te tamo (iz Zaliva)", rekla je Uten. "sve se svodi na: 'Lajk' i na 'Vidi kako sam poseban'. To je postala prava moda".

I to ne samo u Francuskoj. Jedan lavić se prilagođava životu u Holandskom centru za velike mačke pošto ga je prošlog mjeseca prolaznik našao u kavezu bačenog u jedno polje. 

Francuska NVO je tužila vozača sportskog automobila koji je uhapšen pošto je policija našla mladunče. Pariska policija je potvrdila i nalaz i hapšenje.

Sportski automobili se često na Šanzelizeu iznajmljuju turistima koji ih uzimaju kratke, "visoko-adrenalinske" vožnje tom čuvenom avenijom i okolnim ulicama.

"To je bio lamborgini, sjajan zeleni lamborgini, a policija je primijetila da je taj čovjek unutra imao lavića", rekla je Uten. "Zaustavili su ga, uzeli mu auto, uzeli mu mladunče i naravno mi smo otišli ​​da ga pruzmemo".

U ranijem slučaju koji je pokrenula NVO "30 miliona prijatelja", francuski sud je na šestomjesečni zatvor osudio lice kod koga je nađen mladunac lava, rekla je Uten.

"Bili smo veoma srećni što smo tada pobijedili. Možda će to obeshrabriti druge da to rade", rekla je ona.

Lavić iz "lamborginija" je već treći koji je ta NVO našla za samo mjesec dana i šesta divlja mačka koju je ta NVO našla za manje od godinu dana. Jednu malu lavicu našli su i carinici u kavezu u garaži u gradu Marseju. 

NVO traži poboljšanje državnih mjera protiv trgovine divljim životinjama i njihove upotrebe u cirkusima u Francuskoj.

"Cirkusi ih razmnožavaju da bi imali tolike nove mladunce", rekla je Uten. "Ta mladunčad se nalaze na internetu... Stvarno je to veliki problem".

Mladunče iz "lamborginija" je u osnovi dobro, iako je pregled veterinara pokazao da je slabo, ima problem s jednom šapom i slomljen mu je rep, objavila je NVO.

Lavić je sada u karantinu u velikom parku za divlje mačke istočno od Pariza i kasnije će dospijeti u društvo dva mladunca koje je NVO spasla u oktobru. Tada će vjerovatno svo troje biti poslati u jedan veliki park u Južnoj Africi, gdje su već tri lava spasena ranije u Francuskoj.

"Imamo plan da ih pregrupišemo i da stvarno steknu porodicu", rekla je Uten. "Nekako ćemo napraviti malu grupu od šest beba, parskih beba".

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2