fbpx

Tan2018 10 2 125830194 0 620x01

Evroposlanici su za smanjenje zagadjenja ugljen-dioksidom (CO2) iz izduvnih gasova novih automobila i kombija za 40 odsto do 2030. godine i pokušaće da ubede 28 članica Evropske unije da podrže tu ideju, uprkos primedbama moćne automobilske industrije.

Predloženo smanjenje o kojem su se evroposlanici dogovorili danas, kompromis je između ekologa koji su želeli strože obaveze i onih koji su želeli da izbegnu previše štete po automobilsku industriju.

Zemlje EU će ovog meseca raspravljati o merama za to. Proizvodjači automobila u EU upozoravaju da će oštro smanjenje zagadjenja zatvoriti radna mesta.

Sastav izduvnih gasova automobila je postao veliki problem u Evropi od septembra 2015. godine, kada je "Folksvagen" priznao da je ugradio sistem koji je dizel-motorima omogućavao da varaju na američkim testovima emisije gasova.

To je dovelo do širokog preispitivanja svih dizel-motora i do otkrića da su mnogi ispuštali daleko više zagađujućih materija na putu nego pri testiranju. Bilo je govora o zabrani starijih dizel-motora u nekim gradovima i o ukidanju subvencija za dizel-gorivo koje su podstakle prodaju.

Prvobitno, Odbor Evropskog parlamenta za životnu sredinu je želeo smanjenje od 45 odsto, ali, pod pritiskom najveće političke grupe, hrišćanskih demokrata iz Evropske narodnjačke stranke (EPP), smanjenje je svedeno na 40 odsto. Evropska komisija se zalagala za 30 odsto.

Ministri država EU za životnu sredinu će na sastanku sledećeg utorka raspravljati o tom pitanju, a konačna odluka se ne očekuje pre decembra.

Stav Nemačke će biti ključni. Do sada je vladajuća koalicija u najvećoj ekonomiji EU podržavala skromniji cilj koji je postavila Evropska komisija.

Generalni sekretar Udruženja evropskih proizvodjača automobila ACEA, Erik Jonert je rekao da je "40 procenata po našem mišljenju previše" i da se Komisija slaže s Udruženjem da će "sve iznad 30 procenata izazvati velike društvene posledice".

Stručnjaci kažu da bi za znatno smanjenje emisije štetnih gasova proizvodjači morali da prodaju više hibridnih i električnih automobila. Za sada kupci oklevaju s kupovinom električnih zbog zabrinutosti za trajnost baterija koje su skupe i zbog dostupnosti stanica za njihovo punjenje.

Nemačko udruženje automobilske industrije, koje predstavlja vodeće proizvođače "Folksvagen" i BMW, optužilo je Evropski parlament da postavlja "potpuno nerealne ciljeve".

"On ignoriše tehničku i ekonomsku izvodljivost", rekao je predsednik tog udruženja Bernhard Mates u saopštenju. "Neće biti moguće ostvariti te ciljeve u tom roku", dodao je on, tvrdeći da "evroposlanici dovode u opasnost radna mesta u mnogim evropskim zemljama".

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5