fbpx

Asian Tiger Mosquito biting Spain

Nakon što je vlada zapadnoafričke države Burkino Faso dala zeleno svijetlo, prvi genetski modifikovani komarci pušteni su u divlju prirodu Afrike u sklopu istorijskog poduhvata na ovom kontinentu čiji je cilj iskorijenjivanje specifičnih vrsta insekata koji prenose malariju. Projekat finansira Fondacija Bil Gejts, a do sada je u ovaj eksperiment uloženo 70 miliona dolara.

Sa genetski modifikovanim komarcima eksperimentiše se širom svijeta. Tako su ovi GM komarci pušteni na slobodu u Brazilu, na Kajmanskim ostrvima i u Australiji. Ovo je prvi put da se genetski modifkovani organizam pušta u afričku divljinu.

Istraživački tim koji radi na afričkom tlu je istakao da je cilj ovog eksperimenta stvaranje povjerenja među stanovništvom u ove inovacije. Ako se eksperiment pokaže uspješnim, naučnici se nadaju se da će pustiti u divljinu još jednu vrstu genetski modifikovanog komarca koji će u sebi nositi mutacije malarije radi smanjenja populacije nosioca bolesti.

Centri za statistiku, kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je oko 445.000 stanovnika, i to većinom djece, umrlo od malarije samo tokom 2016. godine.

Međutim, mnogi naučnici ne podržavaju ove metode, odnosno genetsko modifikovanje živih organizama, a naročito ne njihovo puštanje u divljinu.

Veoma je teško pretpostaviti kakve posljedice će puštanje ovih komaraca imati po ekosisteme te da li će uopšte biti moguće obustaviti potencijalnu katastrofu. Biće teško pratiti kretanje njenih jedinki, a posljedice mogu biti nesagledive.

CZZS

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2