fbpx

Kako je najavljeno prije nekoliko dana trebala je biti održana prezentacija Studije uticaja na okoliš postrojenja za reciklažu gume, investitora Energy solution iz Tuzle.

DSC 6328 681x455

Odziv građana je sigurno iznenadio organizatore jer je za sastanak predviđena sala kapaciteta 10 do 15 mjesta, a građana je bilo mnogo više. Sastanak je počeo uvodnom riječi gospođe iz Ministarstva okoliša FBiH, kojoj ni ime nismo zapamtili, a koju je na samom početku sastanka zaustavio uvaženi profesor Edin Delić, sa pitanjem: Da li je ovo danas JAVNA RASPRAVA ili PREZENTACIJA?

Gospođa je vidno iznenađena pitanjem uz malu stanku izjavila da je u pitanju JAVNA RASPRAVA, na što je gospodin Delić izjavio da nema tu šta da traži jer su odma prekršene sve procedure… Komentar nije bitan, sve je prikazano u video prilogu koji možete pogledati u nastavku: *Izvinjavamo se zbog lošijeg kvaliteta video priloga.

https://www.youtube.com/watch?v=YFCPl9hBwMo

Profesor Delić je na Facebook-u na ovu temu izjavio:

– Lijepo je bilo vidjeti buđenje svijesti građana i iskazujem svoje poštovanje svima koji u posljednje vrijeme otvaraju teme ugrožavanja okoliša u Lukavcu, jer stanje je veoma ozbiljno i sa tendencijom daljeg pogoršanja. Građani moraju shvatiti da je to još uvijek nedovoljno i da nema tog genija i narodnog tribuna koji će promijeniti negativne tokove bez aktivinijeg učešća građana. Da pojednostavim: ako se najveća većina lukavčana ne pokreće i ne mobiliše na pitanje devastacije okoliša, moramo shvatiti da su Jakub i entuzijasti koji otvaraju ove teme pred ozbiljnim problemom. Juče smo imali veoma drsku demonstraciju ignorantskog odnosa predstavnice Federalnog ministarstva. Pitanje zaštite okoliša ne bi smjelo biti političko, stranačko, nacionalno i slično tretirano, već kao pitanje koje se tiče svih građana. Ne samo Lukavca, već i okolnih mjesta, a posebno Gračancice, Doboja i ostalih mjesta tokom Bosne i dalje. I dalje ću se odazvati i pomoći u granicama svojih mogućnosti odgovornim građanima moga Lukavca, ali moramo jasno imati u vidu da je “okolinski kriminal” do te mjere uzeo maha u našim sredinama, da će napori manjih skupina građana ostati samo “poneka lasta”,a za proljeće je pravo pitanje. Posebno se želim obratiti mladim visokoobrazovanim građanima općine Lukavac da se priključe pokretima za očuvanje okoliša. Svoje znanje i vještine upotrijebite za očuvanje svoje sredine. Borimo se za otvaranje radnih mjesta koje neće degradirati naš životni prostor. Iskrene pohvale svima koji su odvojili svoje vrijeme i svojim prisustvom juče poslali veoma snažnu poruku “onim kojih se tiče”…. Ovom sastanku od medija je prisustvovao samo Lukavački info portal | SodaLIVE.ba

Izvor: SodaLive

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1