fbpx

1papa okean

Papa Franja pozvao je danas na konkretnu akciju u borbi protiv urgentnog problema plastike koja zagadjuje svetska mora i okeane, i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svetskih voda.

Paspa Franja kome je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine uputio je poruku čiji cilj je da aktivira hrišćane i druge da se obavežu da će spasiti ono što on naizva "impresivnim i fantastičnim" poklonom od Boga "velike vode i sve što one sadrže".

"Ne možemo dozvoliti našim morima i okeanima da budu zagađeni beskonačnim poljima plutajuće plastike. I u ovome je potrebna naša aktivna posvećenost da se suočimo s tom krizom", napisao je papa.

On je izrazio žaljenje što suviše često mnogi napori propadnu zbog nedostatka efikasne regulative i načina kontrole, posebno kada je reč o zaštiti morskih oblsti izvan nacionalnih granica.

Preporučio je dvostruki pristup da se moli kao da sve zavisi od Boga i da se radi kao da sve zavisi od nas.

On je ocenio kao "neprihvatljivu" privatizaciju vodenih resursa na štetu "prava ljudi na pristup tom dobru".

On se osvrnuo i na politiku raznih zemalja da spreče migrante koji pokušavaju do njih da dodju preko mora.

Kako zemlje od Italije do Australije promovišu politike da spreče dolazak migranata preko mora papa se pomolio za vode koje neće biti znak podele naroda već susreta za ljudsku zajednicu.

"Molimo se da oni koji rizikuju svoje živote u moru u potrazi za boljom budućnošću budu sigurni", rekao je Papa.

Papa nije naveo ni jednu zemlju on je deo svoje poruke uputio svim politričarima koji se bave migracijom i klimatskim promenama i apelovao na njih da primene "velikodušnu i dalekovidnu odgovornost".

slobodnaevropa.org

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4