fbpx

novoselija 768x512 696x464

Dvodnevni ekološko-turistički festival „Dani Vrbasa“ po šesti put biće održan u Novoseliji, u najčistijoj zoni reke, takozvanom vodozahvatu, 23. i 24. avgusta.

Manifestaciju organizuje udruženje građana „Green Vrbas – Zeleni Vrbas“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada, Vodovodom i uz podršku Grada.

Eko festival će biti izložbeno – sajamskog karaktera, a posjetiocima će se predstaviti učesnici festivala čiji štandovi će biti na temu ekologije, reciklaže, turističke ponude grada, ali i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora RS i BiH.

U saradnji sa obrazovnim ustanovama, te javnim preduzećima i kompanijama u realnom sektoru pripremljena je i “ekološka radionica” čija tematika će zadovoljiti znatiželju populacije od 7 do 77 godina.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka, Irena Radojević, rekla je da će posebno biti promovisano „Banjalučko kolo“ – neizostavna i neobična ribolovačka alatka.

– Biće urađeni privjesci i suveniri u obliku „Banjalučkog kola“, a mi ćemo u budućnosti nastojati da to razvijamo kao još jedan od naših turističkih proizvoda. Zbog svoje jedinstvene izrade, zbog toga što ne postoji nigdje u svijetu, donijeli smo odluku da se uvrsti u našu ponudu – izjavila je Radojevićeva.

Banjalučko kolo je ribolovačka alatka toliko jednostavna izgledom i načinom izrade, a istovremeno i jako komplikovana za ribare iz drugih gradova.

I upravo zbog ovog mističnog rukovanja „kolom“ ove godine na eko festivalu biće organizovana dvodnevnu obuku za djecu od 8 do 14 godina pod sloganom “Ulovi, polubi i vrati”, nakon čega će steći pravo na sertifikat i bedž koji će im omogućiti ulazak u malu školu ribolova.

Obuku će vršiti članovi Sporstko – ribolovačkog društva Banjaluka koji će zajedno sa djecom prikazati i čin poribljavanja pastrmke. Biće prikazan promo film o izradi ove pecaroške alatke.

Gosti Festivala su studenti i profesori fakulteta za ekologiju i biologiju. Predstavnici PMF Univerziteta Banjaluka učešćem u radionici upoznaće prisutne sa ekološkim vrijednostima i očuvanjem biodiverziteta grada na Vrbasu.

Kreativni dio Festivala, ove godine pod sloganom “Bojim tvoj život”, kao i prethodnih godina razveseliće desetine mališana uzrasta 6 do 11 godina. Na umjetničkim radionicama mališani će praviti magnete koji se mogu otkupiti, a sredstva su namijenjena djeci sa posebnim potrebama. Priliku da se prijave na ovaj jedinstveni događaj, dječijeg rada i stvaranja kraj rijeke Vrbas, imaju sva djeca.

Na festivalu nastupaju djeca sa Daun sindromom, koji će pokazati koliko su spremni da se uhvate u koštac sa životnim nedaćama i kao ih savladavaju.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5