fbpx

zene kruscice facebook

Nakon što su protestovale više od 300 dana, 24 sata dnevno, po svim vremenskim uslovima u nakani da spriječe izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, hrabre žene Kruščice izvojevale su pobjedu. Kantonalni sud u Novom Travniku poništio je dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Kruščici.

U opštini Vitez nalazi se selo Kruščica, mali prirodni raj u kojem živi oko dvije hiljade stanovnika. Još prije rata ovaj planom predviđeni Park prirode ponosio se sa čak tri hotela. Dva koja su ruinirana predstavljaju tužnu sliku propadanja potencijalno iskoristivih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.

Uz rijeku Kruščicu nalazi se preko dvadeset ljetnikovaca i izletišta koji održavaju mještani svjesni važnosti ove rijeke. Koliko je ova rijeka važna mještanima toliko je važna i stanovnicima Viteza i Zenice jer se već duži period snabdijevaju vodom sa tog lokaliteta.

Ipak, tu je započeta gradnja MHE, što je na reakciju potaknulo malobrojno stanovništvo. Izgradnja je zaustavljena hrabrim činom mještanki i mještana Kruščice, koji nisu odustali ni u trenucima kada je ispred njih stajala Specijalna policijska jedinica, niti ih je zastrašila kazna od 400 KM.

Cijeli slučaj dobio je sudski epilog, a Kantonalni sud u Novom Travniku presudio je u korist mještana i poništio dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane.

Svaki dan smo svjedoci posljedica nemara i uništavanja okoliša. Ove inspirativne žene pokazale su kako se bori za svoju budućnost i budućnost potomaka. Sačuvati pitku vodu i okolinu rijeka treba da je prioritet Bosne i Hercegovine i njenih građana, a na hrabre žene Kruščice bismo se svi trebali ugledati. Promjene kreću od pojedinca, a udruženi pojedinci, kao što ovaj slučaj pokazuje, mogu mnogo.

hayat.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2