fbpx

sakal 1

Predsjednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić izjavio je da pojedine opštine nezakoniti nagrađuju lovce za ubijanje šakala i upozorio da je to dovelo do “prave ekološke katastrofe”, posebno među orlovima bijelorepanima u okolini Svilojeva i Apatina, gdje ih lovci truju kako bi na njihove leševe namamili što više šakala.

“Obijesni pojedinci ovako su našli način da brzo zarade. Neki od njih, umjesto da noćima čekaju i pucaju na pojedinačne šakale, smislili su jeziv plan da truju životinje i time brže dođu do novca. Posebno zabrinjava činjenica da su lovačka udruženja na ovaj način protivzakonito stekla dobit, i to iz javnih izvora finansija poput opštinskih budžeta, van konkursa i bez javne rasprave i uvida građana koji nisu lovci”, rekao je Ružić za VOICE.

On je dodao da je od 2000. godine do danas zabilježeno više od 30 slučajeva namjernog trovanja divljih životinja, u kojima su izvorna meta bili šakali.

“Više od 90 orlova bijelorepana, gotovo 200 jedinki orla mišara i mnoge druge rijetke, ugrožene i zaštićene ptice stradale su zbog bahatog i neodgovornog trovanja šakala”, precizirao je Ružić.

On je kazao da su se slučajevi često dešavali u selima ili opštinama u kojima su “lokalni moćnici prvo izazvali paniku u javnosti plašeći stanovništo napadima šakala na domaće i divlje životinje”.

“Navodili su čak napade i na djecu i odrasle ljude. Jedan od razloga zašto se šakali truju, jeste mogućnost da se dođe do više novca od nagrade, nego da se lovi puškom”, objasnio je Ružić.

Nagrade za ubijene šakale iz budžeta lokalnih samouprava isplaćivali su ili isplaćuju Apatin, Zrenjanin i Pećinci, iako je to nezakonito.

Pozivajući se na naučna istraživanja, VOICE navodi da šakal nije velika prijetnja po stočare ili one koji drže živinu.

Tokom ljeta i jeseni šakali najčešće jedu male sisare, ali je u ishrani zastupljeno i voće.

U istraživanjima je potvrđeno i da je šakalima glavni izvor hrane ono što ljudi odbace.

“Zbog prisustva ostataka hrane na divljim deponijama tokom cijele godine, ova kategorija hrane predstavlja glavni izvor ishrane”, piše u naučnim istraživanjima.

zelenasrbija.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2