fbpx

6novi grad

Građani Novog Grada i ovaj put su rekli “NE” izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Svjesni su opasnosti koje mogu izazvati ove materije i kategorično poručili da nuklearni otpad ne žele u svojoj blizini.

https://www.youtube.com/watch?v=TDY3u4rNS3c

Istog mišljenja su i predstavnici lokalne vlasti u Novom Gradu. Podsjećaju da je Trgovska gora udaljena svega jedan kilometar vazdušne linije od ove opštine, a samo nekoliko stotina metara je dijeli od zone sanitarne zaštite Mlakve, odakle se oko 8 000 građana snabdjeva pitkom vodom.

– Ono što je bitno reći jeste da je Hrvatska odbila lokaciju u dolini rijeke Save, jer se grad Zagreb napaja vodom iz zone sanitarne zaštite koja se nalazi u blizini – rekao nam je Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Ovo su nam potvrdili i u resornom ministarstvu. Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kaže da je Hrvatska odbila prijedlog Slovenije da se odlagalište radioaktivnog otpada gradi na granici između dvije zemlje. Kao argument naveli su postojanje podzemnih voda koje se ulijevaju u Savu.

– Republika Slovenija je predlagala da se u mjestu Vrpno napravi zajedničko odlagalište. To je kod nuklearke “Krško”. Alibi Hrvatskoj je bio da ima podzemnih voda i da će se ulijevati u Savu i da građani piju tu vodu. A, znači naši građani mogu da piju iz Une – upitala je je Golićeva.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske nedavno je usvojila Odluku o privremenoj zaštiti rijeke Une u dužini od 95 kilometara. Plan je da se ovo područje proglasi parkom prirode, kako bi se zaustavila inicijativa Hrvatske o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Zato u resornom ministarstvu smatraju da bi se, proglašenjem Parka prirode “Una” spriječila izgradnja odlagališta opasnog otpada na Trgovskoj gori. Odluka o privremenoj zaštiti rijeke Une može trajati najviše dvije godine.

Branka Dakić

(Elita TV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5