fbpx

6Beta tmnm8tjcoy

Kada njena kupovina američke kompanije Monsanto stupi na snagu, nemačka farmaceutska i agrohemijska firma Bajer biće "transparentna oko svih fitosanitarnih proizvoda" koji uključuju herbicid "glifosat", rekao je danas predsednik francuskog ogranka Bajera Frank Garnije.

"Mi smo prva agrohemijska kompanija koja je sva istraživanja o našim fitosanitarnim proizvodima stavila na internet, na sajt https://www.cropscience-transparency.bayer.com/ koji je pokrenut u decembru. Nameravamo da s istom transparentnošću pridjemo slučaju glifosata, jer želimo da uklonimo kontroverze i započnemo mirnu društvenu debatu. Pošto smo kupili Monsanto, ne mogu da zamislim da ne bude transparentni u slučaju glifosata", rekao je Garnije na Sajmu poljoprivrede u Parizu.

Bajer procenjuje da će kupovina 100 odsto Monsanta, američkog giganta u proizvodnji pesticida i genetski modifikovanih organizama, stupiti na snagu  "tokom drugog tromesečja" 2018.

Ta transakcija mora da dobije dozvolu brazilskih regulatornih tela, a "do 5. aprila" se očekuje mišljenje Evropske komisije kao i američkog ministarstva pravde, naveo je Garnije.

Po njegovim rečima, da bi ubedio regulatorna tela i izbegao monopol, Bajer je u oktobru grupi BASF predao svoje aktivnosti na istraživanju, proizvodnji i komercijalizaciji semenja uljane repice, soje i pamuka, u vrednosti od gotovo šest milijardi evra. 

Nakon toga su preduzeti i drugi koraci u tom smeru, kaže Garnije.

(Beta) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4