fbpx

I DOK mađarski premijer Orban likuje, jer je bodljikavom žicom zaustavio priljev izbjeglica iz Sirije, Afganistana i Iraka, njegova brutalna metoda je u kratko vrijeme uzrokovala i pravu katastrofu među životinjskim svijetom. sliakromulcistojcic

Bodljikava žica, koju su Mađari postavili duž granica s Hrvatskom i Srbijom, našla se na prirodnom migracijskom putu krdima jelena i srna.

U pokušavaju da preskoče četiri metra visoku ogradu, desetine životinja se svakodnevno zapliće u bodljikavu žicu, nakon čega, ranjene, umiru u mukama. Osim jelenima i srnama Orbanova žica spriječila je slobodno kretanje i čitavom nizu drugih životinja, od lisica i zečeva pa do divljih svinja.

Potresne fotografije nesretnih životinje koje leže ranjene u lokvama krvi, šire se društvenim mrežama, a pristižu i s mađarske i s hrvatske strane žice.

Među prvima, na ovaj je problem ukazao Mađar János Horváth koji je na svom Facebook profilu objavio niz fotografija nesretnih životinja koje su stradale u pokušaju da, na svom putu, prijeđu Orbanovu bodljikavu žicu.

Ove potresne fotografije snimljene su u blizini Belog Manastira i Mohácsua, 500 metara od graničnog prijelaza.

zicajeleni

Krda životinja svojom su kamerom uhvatili i Osječani Mario Romulić i Dražen Stojčić iz studija Romulić & Stojčić multimedia

Romulić & Stojčić multimedia studio

"Ovaj video smo snimili prošle zime. Vidljivo je kako krda, u kojima je od par stotina pa do preko dvije tisuće košuta i jelena, migriraju preko granice na dnevnoj bazi, ovisno o dobu godine i o tome da li su u okolici (Dunav i Kopački rit, Mađarski nacionalni park i Srpsko Podunavlje) poplave ili ne. Ne znam da li se igdje drugdje mogao vidjeti ovaj prirodni fenomen krda u kojima je i preko 2000 tih predivnih životinja koje su nesmetano migrirale sve dok nije postavljena Orbanova bodljikava žica koja se sada proteže točno tu gdje je drveće", rekao je za Index Mario Romulić.

Potresne fotografije stradalih životinja podigle su prašinu na društvenim mrežama, ostaje nam da vidimo hoće li zaštitari prirode i biolozi, koji su čim se ograda počela podizati upozorili na ovaj problem, poduzeti i neke konkretne korake kako bi se daljnji masakr divljači zaustavio.

Index

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2