fbpx

3840

Rast nivoa okeana ubrzava se i do kraja veka mogao bi dosegnuti 65 centimetara, što se poklapa s procenom Ujedinjenih nacija.

Ta pojava bi mogla ozbiljno da ugrozi gradove na obali, navodi se u američkoj naučnoj studiji.

Nivo okeana sada raste ritmom od približno tri milimetra na godinu, ali bi se ritam mogao utrostručiti na 10 milimetara svake godine sve do 2100. godine, navodi se u studiji objavljenoj u listu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS).

Rezultati tih radova temelje se na podacima koje su prikupljali sateliti tokom 25 godina. Oni su „u skladu s projekcijama iz izveštaja AR5 (koje je u 2014.) predstavio UN-ov stručni panel za klimu (GIEC)“, navodi se u studiji.
„To ubrzanje izazvano je prvenstveno ubrzanim otapanjem Grenlanda i Antarktika i moglo bi potencijalno udvostručiti ukupan nivo okeana do 2100. godine, što je novost u odnosu na projekcije koje su polazile od načela da će rast biti konstantan“, kaže glavni autor studije Stive Nerem, profesor aeronautičkog inženjerstva na Univerzitetu u Koloradu.

S tim rastom koji se svake godine ubrzava, nivoi okeana narasli bi više od 60 centimetara do kraja veka, kaže profesor Nerem.

„I naravno, to je oprezna procena“, upozorio je.
Klimatske promene uzrokuju rast okeana putem dva fenomena: ubrzano otapanje leda na polovima i povećanja nivoa ispuštanja gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu.
Ovaj drugi fenomen odgovoran je za rast temperature voda, jer topla voda manje je gusta od hladne i zauzima više mesta.

Taj mehanizam već je odgovoran za polovinu od konstatovanih sedam centimetara koliko je nivo mora narastao u poslednji posmatranih 25 godina, kaže profesor Nerem.

„Ova studija skreće pažnju na važnu ulogu koju mogu imati podaci prikupljeni satelitima jer oni potvrđuju projekcije o klimi“, rekao je koautor studije Džon Fasulo, klimatolog u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

energetskiportal.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2