fbpx

Priča o utjecaju TE Plomin na zdravlje u Hrvatskoj je poznata.

plomin

Ono što nije poznato su zastrašujući učinci eksploatacije ugljena u Kolumbiji – zemlji iz koje u velikoj mjeri dolazi ugljen za termoelektrane u Plominu. Novi dokumentarac njemačkog redatelja Schanzea govori upravo o tome, odnosno borbi kolumbijskih lokalnih zajednica s multinacionalnim korporacijama koje ugljenom trguju na globalnom nivou.

U filmu pratimo mladog vođu Wayúu zajednice, Jaira Fuentesa, iz sela Tamaquito, smještenog u šumama sjeverne Kolumbije. Ovdje priroda pruža sve što je potrebno za život, pa žitelji Tamaquita već stoljećima love planinsku divljač, sakupljaju voće i uzgajaju kokoši, ovce i goveda. No način života Wayúu zajednice uništava rudnik ugljena, El Cerrejón. Ova velika rudarska jama zauzima 700 kvadratnih kilometara, što El Cerrejón čini jednim od najvećih ugljenokopa na svijetu. Svakoga dana, rudarska je jama sve dublja i šira te pred sobom proždire prethodno netaknuti krajolik. Ugljen iz El Cerrejóna izvozi se širom svijeta, sve do elektrana u Hrvatskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu, Nizozemskoj, Turskoj, Japanu ili SAD-u. U njima se, pak, proizvodi struja koja omogućava da se naši životi, barem naizgled, odvijaju u udobnosti koje nam pružaju svjetlost i toplina. U stvarnosti, umjesto iz ugljena koji zagađuje i naš okoliš, električna energija može se proizvesti na alternativne, čišće načine.

Odlučan da spasi svoju zajednicu od prisilnog preseljenja, koje je već pred sobom pomelo ostala sela, Jairo Fuentes se upušta u pregovore s operatorima El Cerrejóna. Njih podržavaju moćni svjetski trgovci robama, kao što su tvrtke Glencore, Anglo American i BHP Billiton. U zamjenu za preseljenje tvrtke zajednici obećavaju blagodati napretka, no za njene pripadnike moderan način života, u kućama opskrbljenim električnom energijom - tzv. bolji život nema veliku vrijednost. Umjesto toga, žitelji Tamaquita radije se upuštaju u borbu za očuvanje svojeg života u šumi, koja ubrzo postaje borba za opstanak.

"Dobar život" je priča o kolumbijskom selu Tamaquito koja govori protiv rastuće globalne potrošnje energije potaknute neprestanom utrkom za profitom. Europska filmska akademija proglasila je ovaj film jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca godine.

Povodom Europske godine razvoja – 2015. ovu projekciju, u suradnji s Kinom Valli, organiziraju udruge Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace, koje već niz godina podržavaju građane Labinštine i Istre u borbi protiv izgradnje nove termoelektrane Plomin C na ugljen. "Dobar život" bit će 20. listopada prikazan u zagrebačkom Kinu Grič, a 28. listopada u Gradskoj knjižnici Labin.

LA BUENA VIDA - THE GOOD LIFE official trailer

Izvor: Zelena Istra

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2