fbpx

images 2018 01 istocno americka puma proglasena iyumrlom vrstom aps 764866592

Kuguari koji su mogli da dosegnu dužinu od gotovo 2,5 metra od glave do vrha repa i mogli da teže do 65 kilograma nekad su bili najrasprostranjeniji kopneni sisavci zapadne hemisfere pre istrebljenja i uništavanja.

Osamdeset godina nakon što je poslednji put viđena, istočna američka puma koja je nekada vladala Severnom Amerikom od Mičigena do Južne Karoline proglašena je izumrlom i uklonjena s američkog spiska ugroženih vrsta.

Velike mačke poznate kao kuguari, planinski lavovi ili panteri živele su na području svih saveznih američkih država istočno od reke Misisipi, ali do 1900-ih su gotovo nestale zbog sistematskog ubijanja zamkama i lova, prema američkoj agenciji za riblji i životinjski svet.

Agencija je 2011. započela preispitivanje statusa istočnog kuguara, genetskog rođaka planinskih lavova koji još uvek obitavaju u većini zapadnog dela SAD-a te male ugrožene populacije pantera na Floridi koje žive još samo na području močvara Everglejds.

Godine 2015. američki savezni biolozi zaključili su da nema nikakvih izgleda za pronalazak pume na području istočnog dela SAD-a, pa zato nema potrebe za zaštitom koju pruža zakon o ugroženim vrstama. Odluka o njihovu brisanju s popisa postala je konačna u ponedjeljak.

Istočni kuguari, koji su uglavnom lovili jelene bijeloga repa u šumama i obalnim područjima proglašeni su ugroženim 1973. iako ih u tom trenutku niko već tri decenije nije video. Prema zapisima poslednju pumu ubio je lovac u Mejnu 1938. Nakon toga pume koje su uočene na istoku SAD-a bile su 'posetitelji' dolutali sa zapada zemlje.

Usamljeni planinski lav ubijen je na autoputu u Konektikatu 2011. nakon što je prešao hiljade kilometara od Južne Dakote, preko Minesote, Viskonsina i Njujorka, navela je savezna agencija.

Kuguari koji su mogli da dosegnu dužinu od gotovo 2,5 metra od glave do vrha repa i mogli da teže do 65 kilograma nekad su bili najrasprostranjeniji kopneni sisavci zapadne hemisfere pre istrebljenja i uništavanja njihovih staništa čime je njihovo životno područje bilo smanjeno za oko dve trećine.

Grupe za očuvanje životinjskih vrsta kažu kako će uklanjanje istočne američke pume sa spiska zaštićenih vrsta osloboditi prostor za države poput Njujorka u kojem su planine Adirondak bile njihovo stanište da ih nasele rođacima sa zapada zemlje.

"Potrebne su nam veliki predatori poput kuguara koji mogu da kontrolišu rast populacije jelena i time bolesti koje prenose krpelji i koje prete ljudskom zdravlju pa se nadamo da će ih zemlje na istoku i srednjem zapadu SAD-a naseliti", rekao je Majkl Robinson, zagovornik zaštite životinjskih vrsta iz Centra za bioraznolikost.

Izvor: Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4