fbpx

1 52medo

Srceparajući video na kanadskom Baffinovu otoku snimio je fotograf Paul Nicklen. Bivši biolog vidio je, kaže, preko 3.000 medvjeda u divljini, ali ovog nikada neće zaboraviti.

“Stajali smo tamo i plakali, snimali smo dok su nam suze išle niz obraze”, kazao je Nicklen za “National Geographic”.

Hraniti polarne medvjede u Kanadi je ilegalno, ali i da je Nicklenova ekipa u tom trenutku bila u mogućnosti nahraniti izgladnjelog medvjeda, bilo bi to, kažu, samo odgađanje neizbježnog.

“Naravno da nam je to palo na pamet, ali, na žalost, mi sa sobom ne nosimo 150 kilograma mesa. Nismo ga imali ni čime označiti kako bismo ga mogli pratiti”, ispričao je fotograf, prenosi “24sata“...

Video koji je objavio u kratkom je vremenu skupio milion pregleda. Ljudi su šokirani. Medvjed stražnje noge od nemoći vuče za sobom. Mnogi su se složili da bi mogao uskoro umrijeti.

“Ovako izgleda spora, bolna smrt”, napisao je fotograf. Pričom jednog medvjeda želi osvijestiti važnost, odnosno teškoće koje izaziva globalno zatopljenje.

https://www.youtube.com/watch?v=3DXIxfytkSs

Otapanje leda uslijed klimatskih promjena ima direktan uticaj na hranjenje i preživljavanje polarnih medvjeda. Oni trebaju ledene ploče kako bi mogli doći do svoje hrane koja se nalazi ispod tih ploča.

Poput drugih predatora koji su na vrhu hranidbenih lanaca, polarni medvjedi imaju nisku stopu reproduktivnosti. Majka medvjedica uglavnom usred zime i u prosjeku svaku treću godinu na svijet donese jedno do dvoje mladih koji s njom ostaju sljedeće dvije godine.

Majka medvjedica najmanje dvije godine hrani svoje mlade. Kada nema leda na njihovim staništima, pogotovo u proljeće i ljeto, to znači da ni tuljani kojima se hrane ne mogu izaći iz vode na neku platformu pa ih medvjedi onda ne mogu ni loviti.

Naučnici predviđaju da će se broj polarnih medvjeda uslijed otapanja leda do 2035. smanjiti za trećinu. Njihova populacija sada broji oko 26.000 jedinki, a za 20-ak godina će ih biti oko 17.000, predviđaju studije.

Izvor: 24sata

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2