fbpx

Malo je legendi koje su okupirale ljudski um tokom vekova, kao ona o Excaliburu, čuvenom maču kralja Artura.

excalibur

 D.L.

Malo je legendi koje su okupirale ljudski um tokom vekova, kao ona o Excaliburu, čuvenom maču kralja Artura. Po predanju, njega je kralj Artur izvukao iz kamena i time dokazao svoje pravo na Britanski presto. Međutim, ako ga je po predanju izvukao iz kamena, i postao svebritanski kralj, kako je taj isti mač mogao dobiti kasnije na dar od Gospe od Jezera?

Excalibur se prvi put pojavljuje u starim Keltskim zapisima, kojih ima mnogo o ovom legendarnom maču. Po prvom predanju, Velškim poemama iz XII veka ''Preiddeu Annwfn'' i ''Culhwch and Olwen'', mač kralja Artura se zvao ''Caledfwlch'' i bio je najvrednije što je Artur posedovao, ali ne i jedino njegovo oružje. Irci pak, njegov mač nazivaju ''Caladbolg''. I jedno i drugo ime znače otprilike isto, mač koji nanosi velike i teške povrede. Opisan je kao veliki mač za dve ruke, kojem nije mogao odoleti ni jedan oklop.

Sa druge strane, Excalibur je mač kojem se pridaju velike magične moći u obema, pa kasnije i u Rimskim, Francuskim, Britanskim i mnogim drugim mitologijama, i kojim je Artur baratao jednom rukom. Sasvim drugačije nego sa velikim i teškim mačem za dve ruke, kako ga opisuju ranije. Da Excalibur nije mač u kamenu, tvrdi i poema ''Vulgate Mort Artu'' koja opisuje bitku kod Camlann-a. Po toj poemi kralj Artur je već par godina kralj Britanije, kada mu kao neprijatelj preti njegov sin Mordred, kojeg je rodila Arturova sestra, veštica Morgana. Svestan da protiv magije ne može da se bori golim čelikom, Arturov mag Merlin upućuje Artura na Gospu od Jezera od koje dobija magični mač Excalibur za odsutnu bitku protiv zle magije. U toj bitci nakon teške borbe u kojoj je izvojevao pobedu, ali i smrtno ranjen, on predaje Excalibur Sir Grifletu (jednom od malobrojnih preživelih) da vrati Excalibur Gospi od Jezera, kako niko drugi ne bi mogao da koristi njegove magične moći.

Excalibur1

Kako su se onda ova dva mača, tako različita po opisima, našla pod istim imenom? Odgovor leži u delu ''Le Morte d'Arthur'' (The Death of Arthur), koju je napisao Sir Thomas Malory i objavio 1485 godine. U njemu, Malory navodi obe verzije priče o Arturovom maču, iz Velške i Irske mitologije, i slučajno ili namerno, oba mača naziva jednim imenom, Excalibur. To delo je postalo najvažniji i glavni izvor svih kasnijih dela o Arturu i njegovim vitezovima, pa se i zabluda o jednom te istom maču prenosila vekovima. Čak se i u dva filmska ostvarenja ta zabluda prenela na veliki krug ljudi, i tako samo pojačali uverenje da je to samo jedan mač. U pitanju su crtana adaptacija Walt-a Disney-a iz 1963.godine, ''The Sword in the Stone'', kao i film ''Excalibur'' koji je režirao John Boorman 1981 godine.

Uprkos svim dokazima koji postoje, ne verujem da će se ova zabluda ikada ispraviti, i Excalibur će zauvek ostati jedan i jedini mač kralja Artura.

Izvor: medias.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2