fbpx

6lobisti

Izvještaj koji je napravila Evropska korporativna opservatorija, čije je dijelove objavio sajt "Independent" pokazuje da su lobističke grupe gasne industrije koristile finansije kako bi propagirale mit da je gas "čisto gorivo" i kako bi dobile finansijsku i političku podršku od Evropske komisije za izgradnju skupih i potencijalno beskorisnih gasovoda i drugih infrastruktura.

U izvještaju se navodi da grupa koja predstavlja gasne kompanije i koju je uspostavila Komisija, ima zadatak da preporučuje projekte i zatim analizira odnos njihovih troškova i efikasnosti, koje su zatim mnogi njeni članovi gradili.

Za dvije i po godine predstavnici gasne industrije su se čak 460 puta sreli sa dva evropska komesara zadužena za klimatsku i energetsku politiku, navodi se u analizi.

Osam od 10 najčešćih posjeta koje su primili Migel Arijas Kanjete, komesar za klimatsku akciju i Maroš Šefčović, potpredsjednik EK zadužen za energetiku, bile su u vezi sa gasnom industrijom.

Gasne kompanije su potrošile 104 miliona eura na lobiranje samo u 2016. godini, pokazuje izvještaj, ali nije jasno gdje je tačno taj novac otišao.

Ovaj iznos uveliko prevazilazi količinu novca koju su potrošile grupe koje se zalažu za budućnost bez fosilnih goriva.

Najviše je potrošio CEFIC, Evropski hemijski industrijski savjet, čiji je budžet za lobiranje iznosio više od 12 miliona eura i čak 82 lobista, a slijede "Dženeral Elektrik" koji je potrošio 5,75 miliona eura i "Šel" sa 4,75 miliona eura.

Izvještaj navodi da postoje jasni sukobi interesa u pogledu načina odobravanja gasa i načina na koji se novac izdvaja za njihovu izgradnju.

Kompanije za infrastrukturu fosilnih goriva dostavljaju Komisiji "listu želja" projekata za koje misle da bi trebalo da budu završeni u narednih 10 godina, preko grupe koja se zove Evropska mreža operatora transmisionih sistema za gas (ENTSO-G).

Ova lista je zasnovana na projekcijama potražnje za gasom, koju sam ENTSO-G izračunava. Prošle projekcije su značajno precijenile korišctenje gasa, saopštio je nezavisni istraživački tim E3G.

Komisija potom zatraži od ENTSO-G da analizira troškove i koristi ovih projekata, uprkos činjenici da će u više od tri četvrtine slučajeva članovi upravo ove grupe imati koristi od izgradnje, navodi izvještaj Evropske korporativne opservatorije. Sljedeća lista predloženih Projekata od zajedničkog interesa (PCI) je predviđena prije kraja ove godine.

Iako ENTSO-G tvrdi da nije lobi grupa, izvor iz Evropskog parlamenta je naveo da je ta grupa brojnim članovima parlamenta podnijela nacrte amandmana nedavnoj regulativi koja garantuje buduće snabdijevanje gasom.

Prijedlog ove grupe za izgradnju hitne rute za isporuke gasa i dodatne namjenske cjevovode, na kraju su predložile tri različite političke stranke i prihvatio ju je Evropski parlament.

Mnoga preduzeća za naftu i gas propagiraju prirodni gas kao "most u budućnost"; način smanjenja emisije ugljen-dioksida uz obezbjeđivanje konzistentnog snabdijevanja energijom, koje obnovljivi izvori energije poput solarne i vetroelektrane još ne mogu ida ostvare.

Međutim, prirodni gas uglavnom se sastoji od metana - gasa staklene bašte koji je mnogo opasniji od ugljen-dioksida.

Independent/Blic

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2