fbpx

4super zgrada

Fosterova zgrada novog Blumbergovog sjedišta u Londonu dobila je ocjenu 98,5 po rejtingu BREEAM — što je najviša ocjena ikada!

Novo centrala Blumberga u Londonu izvedena je tako da zaposleni imaju šta da pišu i na temu njihovog radnog mjesta. Naime, ovaj objekat, u kojem sjede novinari, finansijski analitičari i bankarski eksperti, izveden je prema projektu renomirane arhitektonske firme Foster + Partners i to tako da ima smanjenu potrošnju vode za 73%, a električne energije za 35% u odnosu na potrošnju standardnih poslovnih zgrada, piše Inhabitat.

Inovativne tehnologije, koje pomažu održivosti objekta, integrisane su vidno i u samu konstrukciju objekta, uključujući i zanimljive višenamjenske plafonske panele, kao i bronzane brisoleje (štitnike od Sunca) na fasadi.

Vjerovatno najzanimljiviji sistem u objektu jesu 4.000 integrisanih plafonskih panela kombinovane funkcije na polju hlađenja, grijanja, rasvjete i zvuka. U njih je ugrađeno pola miliona LED svjetiljki koje koriste 40% manje energije od klasičnih neonki koje se uobičajene u poslovnim prostorima.

4super zgrada 1 

Ništa manje nije interesantna ni fasada koja je izvedena sa 117 masivnih bronzanih brisoleja koji se pomjeraju u zavisnosti od položaja Sunca tako da omogućavaju prirodnu ventilaciju objekta, a ujedno i prave hladovinu u unutrašnjosti.

4super zgrada 2

4super zgrada 3

Ne baca se ni voda iz toaleta

Tokom šestogodišnje izgradnje objekta postignuto je da nivo recikliranja otpada bude 95%. Praktično, skoro svom otpadu je nađena nova namjena.

Kombinovana toplotna i električna centrala generiše toplotu i električnu snagu kroz jedan sistem tako da je ušteda na godišnjem nivou između 500 i 700 tona ugljen dioksida.

Da ništa nije ostavljeno slučaju, govori i podatak da su ugrađeni i sistemi za prikupljanje kišnice i kao i za prikupljanje otpadnih voda za toalete koja se pročišćava i vraća u sistem kao tehnička voda.

4super zgrada 4

Unutar prostora protežu se velike vertikalne bašte koje oplemjenjuju prostor ali i čine vazduh u unutrašnjosti prijatnijim.

Krov prekriven solarnim panelima takođe doprinosi pozitivnom energetskom bilansu ove impresivne zgrade.

Nova Blumbergova zgrada u Londonu samo je jedna od 34 objekta ovog medijsko finansijskog giganta širom svijeta sa prestižnim LEED ili BREEAM sertifikatima.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2