fbpx

Aktivisti Zelene akcije su danas, na Evropski dan bez automobila, protestovali ispred zagrebačke Gradske uprave protiv namere Grada da izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) dozvoli izgradnju velikih garaža u centru Zagreba, tvrdeći da je to potpuno pogrešna saobraćajna politika.

4Beta myqr

Doneli su veliku mapu centra Zagreba s označenim lokacijama postojećih 12 javnih garaža i još 30-ak gde Grad želi da izgradnju novih, uz ograničenje od dve etaže, javila je agencija Hina. 

Aktivisti su istakli da izgradnja malih garaža za potrebe stanovnika gradskog središta nije sporna i već je predviđena GUP-om, ali u većini blokova se namerava izgradnja velikih garaža, sa 200, 300 i više parkirnih mjesta, a negde još većih.

"Takva hiperizgradnja garaža rezultiraće privlačenjem dodatnih automobila u već ionako zakrčene ulice gradskog središta. To je potpuno pogrešna saobraćajna politika. Rešenje problema je unapređenje kvaliteta javnog prevoza i bolja biciklistička infrastruktura, a ne izgradnja velikih garaža i dovlačenje još većeg broja automobila", rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.   

4Beta myqr 1

"Tražimo da se saobraćajna politika temelji na podsticanju i unapređenju javnog prevoza, unapređenju biciklističke infrastrukture i ograničavanju dolaska automobila u gradsko središte", rekao je Ivčić.

On je najavio da borba za to neće prestati sa završetkom javne rasprave o izmenama GUP-a, 26. septembra. 

Ivčić je podsetio da su razvijeni gradovi poslednjih nekoliko decenija odlučili da automobilski saoraćaj zaustave na obodu gradskog središta. 

"To znači da je na obodu gradskog središta, izvan centra grada, potrebno graditi parkirališta, uređivati garaže da bi građani koji dolaze svojim automobilima prema centru, mogli da ih tamo ostave", rekao je Ivčić. 

A za dalje putovanje postoje različite kombinacije: može se za tu parking-kartu osigurati besplatan javni prevoz, ili da parkiranje bude dva, tri sata besplatno, dodao je on.

(Beta)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3