fbpx

Bruxelles, Belgija - Revizija EU Strategije biološke raznolikosti do 2020. godine, koju je danas objavila Europska komisija, pokazala je kako nije postignut značajan napredak u posljednjih nekoliko godina kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti i obnovili uništeni ekosustavi. Neadekvatna provedba postojećeg zakonodavstva te povećani pritisak poljoprivrednog sektora identificirani su kao glavni uzroci nestanka prirode.

web 230222 1

 Plitvice National Park

Strategija koju su poduprle sve države članice Europske unije u 2011. godini, obuhvaća šest glavnih ciljeva koje treba ispuniti kako bi osigurali da europske životinjske i biljne vrste od vitalnog značaja za našu egzistenciju ne nestanu. Nakon četiri godine implementacije napredak je primjetan tek na jednome cilju, dok se primjerice u poljoprivredi ili šumarstvu ne prepoznaje nikakav pomak. Političko djelovanje u tim je sektorima nedovoljno. Nedavno su u Velikoj Britaniji WWF i druge nevladine organizacije tužile vladu zbog neuspjeha sektora poljoprivrede u borbi protiv zagađenja koje onemogućuje obnovu prirodnih staništa.

Zahvaljujući EU direktivama o pticama i staništima stanje mnogih staništa i vrsta poboljšalo se diljem Europe. Svjedoci smo oporavka ugroženih vrsta poput medvjeda, vuka, dabra i vidre. Prednosti za prirodu, ljude i gospodarstvo koji proizlaze iz tog procesa znatno su porasle. To pokazuje da je postojeći zakonski okvir učinkovit te je potrebna samo stroga provedba.

„Prije nekoliko dana u New Yorku smo mogli čuti potpredsjednika Europske komisije Timmermansa da je potrebno ciljeve održivog razvoja pretvoriti u jake političke akcije. Od Svjetskog summit-a 1992. očuvanje biološke raznolikosti bilo je u središtu agende za održivi razvoj. Današnju reviziju EU Strategije biološke raznolikosti treba promatrati kao priliku za pojačanje očuvanja biološke raznolikosti u Europi i na globalnoj razini“, rekla je Genevieve Pons-Deladriere, voditeljica WWF Ureda za europsku politiku.

„Komisija mora iskoristiti svoju moć kako bi države članice primijenile i provele direktive o pticama i staništima te popravile svoje energetske i prometne te poljoprivredne politike. Intenzivnu poljoprivredu, kao jedan od glavnih uzroka gubitka biološke raznolikosti, bilo bi potrebno sagledati posebno ozbiljno: proizvodnja hrane ovisi o prirodi i treba doprinijeti njenom očuvanju a ne nestanku“, rekla je Martina Mlinarić, savjetnica za biološku raznolikost i vode u WWF-ova ureda za europsku politiku.

WWF Adria

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1