fbpx

Stakleni Prozor je izgrađen na prirodnom mostu koji veže dva dijela Eljutere, a ubrzo je nakon izgradnje postao i najposjećenija destinacija otoka.

Eljutera

Eljutera je jedan od nekoliko otoka koji se nalaze unutar arhipelaga na Bahamima, oko 80 km istočno od glavnog grada Nassau. Dugačak je oko 180 km, a ne nekim mjestima širok tek 1,6 km. Upravo se na ovim najužim mjestima najbolje vidi ovaj spektakularni prizor: na jednoj strani otoka svjetlo plava voda plitkog Karipskog mora, a na drugoj potpuna suprotnost – duboki i modri Atlantski okean.

Jeda od najboljih pozicija za posmatranje ovog spoja je most Stakleni Prozor , jedna od rijetkih lokacija gdje iz blizine možete vidjeti tamno plavu vodu Atlantskog oceana s jedne strane ceste i mirnu tirkizno-zelenu vodu Karipskog mora s druge – odvojene stjenovitim prirodnim mostom širokim desetak metara.

Eljutera1

Stakleni Prozor je izgrađen na prirodnom mostu koji veže dva dijela Eljutere, a ubrzo je nakon izgradnje postao i najposjećenija destinacija otoka. Prirodni kameni most koji veže sjevernu i južnu Eljuteru postoji već stoljećima, ali ga je niz uragana koji su pogodili otok 1940-ih gotovo uništio. Tada je odlučeno da se ojača betonom, pa je na njemu konačno izgrađen i pravi most, poznat kao Stakleni Prozor.

Zbog sila Atlantskog okeana s jedne i Karipskog mora s druge strane, ovaj most se konstantno mora obnavljati. Nakon uragana Floyda koji je pogodio otok 1999. godine od mosta gotovo ništa nije ostalo, a iako se popravio u roku od nekoliko mjeseci, geografija otoka se zauvijek promijenila. Čak i nakon više od jednog desetljeća od ovog nemilog događaja radnici svakodnevno popravljaju tek nastale pukotine na mostu, samo da bi sljedećeg dana već pronašli nove.

Eljutera2

Eljutera3

Eljutera4

Eljutera5

Eljutera6

 

Izvor: pixelizam

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2