fbpx

Ta misterija je intrigirala i čuvenog filozofa Voltera i pisca Aleksandra Dimu. Oni su i popularizovali teoriju da je maskirani čovjek bio brat blizanac Luja četrnaestog, što su istoričari odbacili

100b97a46d9de1a25def8a9d25fbfe05

Misterija stara 350 godina je možda konačno riješena. Profesor istorije na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari, Pol Sonino, tvrdi da je otkrio pravi identitet misterioznog "čovjeka sa gvozdenom maskom".

Čovjek sa gvozdenom maskom je bio zatvorenik koji je uhapšen 1669. godine i držan je u Bastilji i drugim francuskim zatvorima više od tri decenije, sve do smrti 1703. godine.

Njegov identitet je bio dugotrajna misterija, jer mu je lice uvijek bilo pokriveno maskom. Priča je stekla veliku popularnost nakon filma "Čovjek sa gvozdenom maskom" iz 1998. godine sa Leonardom DiKapriom u glavnoj ulozi.

Ta misterija je intrigirala i čuvenog filozofa Voltera i pisca Aleksandra Dimu. Oni su i popularizovali teoriju da je maskirani čovjek bio brat blizanac Luja četrnaestog, što su istoričari odbacili.

"Istoričari se manje više slažu da je ime zatvorenika Eustahije Dauger, da je samo povremeno nosio masku i da kada je i nosio, ona nije bila gvozdena već somotna", tvrdi Sonino.

Istoričari su takođe složni da je Dauger bio sobar, ali nisu mogli da otkriju čiji je sobar bio i koji je to razlog zbog koga bi bio pod tako jakim nadzorom preko 30 godina.

Sonino je u svom istraživanju došao do toga da je Dauger bio sobar za čuvara trezora kardinala Mazarina, koji je bio glavni minister za ranog života Luja četrnaestog.

Mazarin je došao do velikog bogatstva i Sonino vjeruje da je sobar ukrao novac od njega.

"Uspio sam da utvrdim da je Mazarin dio bogatstva uzeo od prethodnog kralja i od engleske kraljice. Dauger je sigurno progovorio u pogrešno vrijeme, uhapšen je i rečeno mu je da će biti ubijen istog trena kada otkrije svoj identitet nekome", navodi Sonino.

Sonino objašnjava da bi misterija bila ranije riješena da istoričari nisu insistirali na "moralističkom i senzibilnom pristupu". 

"Život nema smisla, ljudi su mnogo komplikovani", zaključuje Sonino.

Vijesti

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU