fbpx

Ovih dana istječe rok za podnošenje prigovora u postupku izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju crkve i župnog dvora u javnom parku na zagrebačkoj Savici.

arhit

Osim građana koji se ne protive gradnji crkve nego žele očuvati park, protiv gradnje na zelenoj površini i betonizacije parka očitovalo se i Društvo arhitekata Zagreba, izvještava Tportal.

Podsjetimo, građani okupljeni oko inicijative Čuvamo naš parkne protive se izgradnji crkve. Štoviše, ističu da je dobrodošla na Savici, ali ne žele da to bude u parku, jedinoj zelenoj površini u tom naselju (o čemu smo pisali ovdje), a protiv izgradnje u javnom uređenom parku izjasnila se i struka.

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) utvrdilo je nakon višegodišnjih stručnih istraživanja područja Trnjanske Savice da to naselje ima manjak adekvatnog javnog prostora te zastupaju stav da “planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad“.

“Smatramo kako je realizaciju crkve,  za ovaj dio grada, a zahvaljujući rezervama prostora u kvartu, zaista moguće realizirati u prostoru kvarta na nekoliko bliskih lokacija, i to na obostranu prostorno funkcionalnu korist svih zainteresiranih strana”, ističu iz DAZ-a i zaključuju da za poziciju crkve na Savici treba iznaći kvalitetnije urbanističko rješenje kao primjerice ono u Sigetu.

arhit1

Gradonačelnik Milan Bandić, podsjetimo, početkom srpnjaporučio je: “Učinit ću sve da nađem kompromis i pomirim interes građana za parkom i Kaptola da se napravi crkva. Budući da sam čovjek iskustva i strpljenja, dok taj kompromis ne postignemo, nećemo graditi ni park ni crkvu Blaženog Alojzija Stepinca i neka ljudi mirno spavaju.”

No s obzirom na dosadašnje iskustvo kad je o gradonačelniku riječ, san im baš i neće na oči, kažu, dok ne vide kako će Grad odgovoriti na prigovore stanara Savice što bi trebalo biti uskoro poznato.

Ipak, iz inicijative poručuju kako se “nadaju da će Bandić prihvatiti ovaj valjani stručni argument arhitekata” i da će se “na ovom primjeru pokazati kako se o Zagrebu ne može odlučivati mimo javnog interesa građana i građanki te mišljenja struke”, piše Tportal.

Priopćenje DAZ-a čitajte ovdje u cijelosti:

“Društvo arhitekata Zagreba je kroz svoje projekte (City Acupuncture, 2013; Zagreb za mene 2016) u posljednjih pet godina aktivno prisutno u procesima sagledavanja, planiranja i interveniranja u javni prostor kvarta Trnjanska Savica.

Unatoč razmjerno velikoj količini raspoloživog javnog prostora, u ovom je kvartu evidentiran izraziti manjak uređenih i  javnih prostora, kao i podiskorištenost urbanih kapaciteta betonskih površina i neuređenog zelenila. Smatramo da je za unapređenje života i jačanja socijalne kohezije kvarta, nužno stvarati nove javne zelene površine i trgove te čuvati i vrednovati postojeće,- stvarati i širiti mjesta druženja i socijalizacije na Trnjanskoj Savici.

U tom kontekstu razvoja javnog prostora na Savici smatramo kako planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad. Time smatramo da je zona Z4 definirana GUP-om s pripadajućim urbanim pravilima neprikladna i kako bi se zonom Z1 bolje usmjerio razvoj spomenutog prostora.

S druge strane, u urbanističkom smislu možemo prepoznati više ili manje kvalitetne primjere izgradnje crkvi u sklopu planskog urbanizma druge polovine 20. stoljeća (Novi Zagreb). Primjeri poput crkve u Sigetu za razliku od crkve u Travnom govore o istovremeno optimalnom prostornom odnosu i udaljenosti prema stambenim sadržajima, kao i prikladnom davanju dovoljnog prostora i značaja onim religijskim.

Aktualna predložena pozicija crkve na Savici predstavlja jedan od lošijih primjera tog međuodnosa upravo zbog njezine udaljenosti od ostalih sadržaja kao i prostornih odnosa.

Smatramo kako je realizaciju crkve, potrebne za ovaj dio grada, a zahvaljujući rezervama prostora u kvartu, zaista moguće realizirati u prostoru kvarta na nekoliko bliskih lokacija, i to na obostranu prostorno funkcionalnu korist svih zainteresiranih strana”, stoji u priopćenju.

Pogledaj.to

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU