fbpx

Inicijativa građana Trnjanske Savice u Zagrebu “ČUVAMO NAŠ PARK” uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem traži da se ne ruši postojeći park i da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve.

savica

Lokacija na Savici gdje se planira izgradnja crkve u parku 

Kako se navodi na mrežnim stranicama inicijative, nitko od vlasnika susjednih parcela nije bio obaviješten, a u katastar je pod nejasnim okolnostima ubačena nepostojeća “prometnica”  između  i susjedne zgrade, prema čemu susjedi prestaju biti susjedi koji imaju pravo žalbe.

Poziv crkva Savica

plan

Već 10 godina traje borba za park. Prije tri godine peticiju je potpisalo preko 1200 stanovnika Trnjanske Savice, a otvoreno pismo gradonačelniku donosimo u cijelosti.

“Poštovani gradonačelniče Bandiću, pišemo Vam nakon tri godine ponovo da Vas podsjetimo na problem stanovnika naselja Trnjanska Savica u Zagrebu. Ovog puta nadamo se odgovoru.

Naime, lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca upravo je zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u našem jedinom, zelenom, uređenom parku.

Projekt se zove ‘Uređenje parka i gradnja crkve’, ali u naravi park s dječjim igralištem (poklon grada Mainza) već godinama postoji. To je centralni park našeg naselja, park s uređenim stazicama, posađenim drvećem, postavljenim klupicama, park u kojem dane provode roditelji s djecom, stariji šetači; park u kojima su mnogi napravili svoje prve korake, park u kojem smo odrastali.

parksa

Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i nama neprihvatljivim. Gradnja predviđa ukupnu tlocrtnu površinu građevine  1.600 metara kvadratnih, što čini trideset posto parka, uključivo dvije garaže unutar župnog dvora, što  podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine.

Inicijativa građana ‘Čuvamo naš park’ je još prije tri godine organizirala druženje u parku na kojem je preko 800 sudionika jasno poručilo gradskoj upravi da to smatraju uzurpacijom javnog prostora. Do sada je prikupljeno više od 1.200 potpisa za Peticiju ‘Grupa građana za izgradnju crkve, ali ne u našem parku’.

parksa1

Pisali smo dopise nadležnim gradskim uredima, sudjelovali u prijedlozima za GUP. Poštovali smo sve protokole. Ne znamo zašto Grad Zagreb želi pokloniti Crkvi baš parcelu postojećeg parka kad u blizini postoji nekoliko neuređenih lokacija koje bi lako mogle biti adekvatno kategorizirane i pogodne za gradnju crkve.

parksa2

Želimo rješenje problema i to na način da obje strane budu zadovoljene jer je naš park u interesu i građana vjernika koji čine velik broj potpisnika peticije, a i članova Inicijative. Stoga predlažemo da utječete da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve.

parksa4

Time bi se načinila višestruka korist za građane Savice: građani bi dobili crkvu, oplemenio bi se i uredio neki, sada neuređen prostor, a naš uređeni gradski park bi ostao sačuvan, a ne ukraden građanima i poklonjen za novu gradnju.

Stoga Vas molimo da ne ignorirate naše pismo i da se založite za naš prijedlog i spriječite nepotrebno uništenje našeg jedinog parka.”

https://www.youtube.com/watch?v=KJFwzjiA3o0

Foto/video izvor: www.cuvamonaspark.com

pogledaj.to

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU