fbpx

Ovu legendu je nemoguće započeti sa “nekada davno” kao ostale legende. Ova legenda jeste stara, ali je živa u svakom listu i svakoj travki naše ljepotice Vranice, te nam se čini da se sva legenda, ustvari, odigrala jučer, danas, a ne desetljećima, a možda i stoljećima ranije. Ovo je legenda o Vran-kamenu.

vran kamen naslovna

Vran-kamen je smješten u srcu naše prelijepe domovine. Nalazi se na 1893m nadmorske visine na planini Vranici i danas privlači veliki broj turista, kako skijaša, tako i biciklista. Veliki broj ljudi dolazi i zbog sočnih i ukusnih borovnica koje rastu na okolnim brdima i pobrđima. Ako ste nekad posjetili ovu turističku destinaciju, jeste li se ikad zapitali koja se priča krije iza tog kamena koji, poput vjernog psa, čuva ogromne šume Vranice? Ja jesam. Odgovor na ovo pitanje dao mi je jedan vama nepoznati čovjek, zvat ćemo ga, jednostavno, Junak.

Junak mi je ispričao da je tim istim putem prolazio mladi, odvažni kurir noseći važnu poruku. Jahao je na prekrasnom crnom konju vrancu kratke, sjajne dlake poput ugljena. Neprijatelji ga pritjeraše na jedan kamen, a vranac stoji mirno, posmatra ih tamnim očima. Zatražiše mu sablju, konja i informacije. Sablja je bila njegov simbol moći i snage, vranac njegova vlast i ponos, a informacije koje je čuvao u sebi i koje, ni pod kakvim mučenjima ne bi odao neprijatelju, bile su njegovo dostojanstvo i njegov obraz. I ništa drugo, osim toga, nije ni imao. Pomilova jedanput vjernog druga, vranca, a konj zarže stavljajući mu do znanja da je shvatio, okrenu se na strmom kamenu, prope se i nestade u provaliji. Vrancu i njegovom milom kuriru draža je bila smrt nego li odricanje od svoje časti. Neprijatelji su sišli sa kamena, obišli čitavu okolicu uzduž i poprijeko u potrazi za tjelesima, ali nisu pronašli ništa. U podnožju kamena, ostaše otiusci kopita i miris svježih borovnica.

Da njihova moralna pobjeda nije zaboravljena, svjedoči upravo taj kamen na kojem stajahu kopita crnog ljepotana. I samo ime Vran-kamen dobio je po konju koji je, sa svojim vlasnikom, izbjegao poniženje i ostao simbol otpora grada Fojnice!

vranac

Ajla Šabić, preuzeto sa Merak.ba

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU