fbpx

Eksperiment Philadelphija je navodni projekt Američke mornarice iz 1943. godine kada je prema legendi razarač USS Eldridge postao nevidljiv, dematerijaliziran i teleportiran. Brod je teleportiran iz Philadelphije, Pennsylvanija do Norfolka, Virginija, i nazad do baze u Philadelphiji. Eksperiment je navodno imao užasne posljedice, mornari bi nestajali te se opet pojavljivali, neki su i poludjeli, pa je zbog toga mornarica bila primorana obustaviti projekt.

d173ridge

Prema legendi, projekt je vodio dr. Franklin Reno primjenivši Einsteinovu teoriju ujedinjenih polja. Eksperiment je trebao pokazati uspješno sjedinjavanje gravitacije i elektromagnetizma u elektromagnetsko prostor-vremensko savijanje.

No, mornarica je demantirala navode da se takvo što ikad odigralo. Upravo ti demanti su potvrda teoretičarima zavjera da se eksperiment dogodio. Ali, odakle je ova priča uopće krenula?

U priči se nalaze činjenice, fikcije, spekulacije, ali i ludilo. Činjenica je da mornarica izvodi brojne eksperimente, od kojih su neki tajni. Mnogi od njih imaju za cilj naći vojnu primjenu najnovijih otkrića u fizici, kao što je i Einsteinova teorija ujedninjenih polja. Izgleda da je činjenica da je mornarica eksperimentirala s nevidljivošću 1943. godine, ali nije uspjela učiniti da brod nestane. Edward Dudgeon, koji je bio na U.S.S. Engstromu, tvrdi da su se nadali da mogu učinit brodove "nevidljivima na torpeda tako što bi ih demagnetizirali".

Dudgeon opisuje jedan od eksperimenata, te kaže kako bi posada bila na kopnu, a brod bi bio omotan velikim kabelima kroz koji bi bila puštena struja. Tako su se nadali da će poništiti magnetsko polje broda. Eksperiment je uključivao i druge radnike van vojske, te trgovačke brodove, a među mornarima se moglo čuti da će ih učiniti nevidljivim, što zapravo znači nevidljivim za torpeda.

Posada oba broda, Engstroma i Eldridgea je bila zajedno, a brodovi su bili skupa vezani. Mornari bi se zajedno družili, zabavljali i nitko nije spominjao ništa neobično, no ponekad bi svjedočili nekim spektakularnim električnim olujama, kaže Dudgeon.

No pojavio se izvjesni Marshall Barnes, koji sebe naziva 'specijanim civilnim detektivom', tvrdeći da je priča Dudgeona dezinformacija i služi za prikrivanje stvarnih Vladinih akcija. Možda, no 1999. grupa mornara sa broda Eldridge koja se okupila na proslavi su za novine Philadelphia Inquirer rekli kako im je priča zabavna, posebno iz razloga što brod nikad nije pristao u Philadelphiju. Barnes također tvrdi da može dokazati da je 'optička nevidljivost' moguća koristeći "intenzivno elektromagnetsko polje koje bi kreiralo iluziju nevidljivosti refraktirajući svjetlost". Tvrdi da je to dokazao televizijskoj mreži A&E u emisiji Unexplained, ali da se oni nisu držali dogovora. Netko bi pomislio da bi skočili na priliku da prikažu nešto tako čudesno.

Projekt Philadelphija bio je i poznat pod nazivom 'Project Rainbow' (Projekt Duga). Opsežna pretraga arhive nije uspjela naći poveznicu između projekta Duga i teleportacije ili postizanja da brod postane nevidljiv. 1940. godine kodno ime Rainbow bilo je korišteno za savez Rim-Berlin-Tokio, a planovi tog projekta su bili kako pobijediti Italiju, Njemačku i Japan. Rainbow V, plan na djelu 7. prosinca 1941., kad je Japan napao Pearl Harbor, je bio plan SAD-a kako se boriti protiv neprijatelja.

Nakon mnogo godina istražvanja, osoblje Operativne Arhive i nezavisni istraživači nisu uspjeli naći nijedan službeni dokument koji podupire tvrdnju da su se nevidljivost ili teleportacija ikad dogodile u Philadelphiji ili bilo gdje drugdje na ratnim brodovima u SAD-u.

Izvor: Čuda Prirode

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU