fbpx

Skijaski centar zaglavio u pogresnoj zemlji austrija

Foto: Pixabay/felixdapoz

Mnogi Nijemci koji dolaze na Sorgschrofen na skijanje nisu svjesni da se nalaze u Austriji, iako se cijela teritorija skijaškog centra nalazi u Njemačkoj. Mnogi mještani sela se i rađaju u Njemačkoj, a imaju austrijski pasoš. Jungholz, kako se selo zove, samo na prvi pogled djeluje naivno. 

Postoji jedna planina u Alpima koja je vjerovatno i najčudnija u cijeloj Evropi. Njeno ime je Sorgschrofen, visoka je 1.636 metara i nalazi se u zapadnom Tirolu u Austriji. Iako nije poznata kao ostale planine u tom kraju svijeta, ona ima sasvim poseban značaj za sve zaljubljenike u kartografiju i geografiju. Pravo pitanje je u stvari kako je cijeli taj skijaški centar zaglavio u pogrešnoj zemlji?

Na vrhu planine se nalazi jedan krst, koji je u stvari jedino mjesto gdje se susreće jedno selo sa ostatkom Austrije. Ono što je još nevjerovatnije, taj pojas zemljišta nije širi od jednog metra. Dakle, jedina fizička veza između sela i ostatka Austrije nije šira od jednog prosječnog hodnika u stanovima.

Kako je cijeli skijaški centar zaglavio u pogrešnoj zemlji?
 

Bez obzira na apsurd, tako je moralo da bude. Jungholz, jedino austrijsko mjesto koje se tu nalazi, ima tačno 302 stanovnika i okruženo je Njemačkom sa svih strana. Fizički, ne postoji ni jedna veza sa matičnom zemljom Austrijom. Nema puteva, i jedini način da jedan Austrijanac odatle ode u svoju zemlju je kroz Bavarsku. Jungholz je u stvari tipična enklava.

Selo je poznato kao relativno dobar skijaški centar, iako je dosta skromniji od ostalih u Austriji. Ako je vrijeme dobro za skijanje, njega zna da posjeti više od 3.000 skijaša iz regiona u toku samo jednog dana. Ne treba napominjati da mnogi skijaši misle da su još uvijek u Njemačkoj.

Iako je većina mještana rođena u Njemačkoj, jer je austrijska bolnica predaleko, oni imaju austrijsko državljanstvo. Hrana i piće takođe dolazi iz Njemačke, ali internet i mobilna telefonija iz Austrije. Takođe, imaju dva različita poštanska broja, koriste ljekare i zubare u Njemačkoj jer ih u Jungholz-u nema. Ne postoji ni srednja škola, nego prema sporazumu djeca idu u njemačku školu, udaljenu 40 minuta od sela.

Postoji još jedan kuriozitet vezan za Jungholz. Zahvaljujući rupi u zakonu i poreskoj politici, selo je nekad imalo najveću “gustinu” banaka na svetu. Ovaj El Dorado bankarske scene postao je bavarski „off-shore“, jer je svojevremeno njemačkim investitorima osiguravao unosne porezne olakšice. Jungholz je postao neka vrsta alpskog divljeg zapada, sa automobilima koji su stizali u gluvo doba noći natovareni koferima punim novca.

Izvor: TU magazin

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU