fbpx

oči insekti

Insekti su prilično mala stvorenja, pa njihove neverovatne karakteristike teško vidimo golim okom. Zavirite u fantastične fotografije njihovih očiju.

Muva grabljivica: Iako je veoma agresivna i predatorski nastrojena, ova muva ima predivne oči žute, narandžaste i crvene nijanse – pogledajte ih samo!

muva grabljivica

Pauk skakač (ženka): Ona ima set od 4 oka, staklastog i okruglog izgleda, svjetlucavo zelene, indigo i crvene boje.

Pauk skakač

Komarac: Komarci, bez sumnje, imaju čudan oblik, duguljasto tijelo i glavu, tanke nožice i neutralnu boju, no njihove oči su potpuno drugačije.

Komarac

Konjska muva je ona dosadna muva koju srećemo ljeti, a koja može i da ujede. Dok pokušavamo da je otjeramo od sebe, teško da možemo primjetiti njene tamne oči sa svjetlo zelenim odsjajem koje su toliko divne da skoro da bismo mogli da joj oprostimo dosadašnje ponašanje.

oči insekti

Bubamare imaju manje oči u odnosu na druge vrste insekata koje su ovdje navedene, ali su isto tako nevjerovatne. Golim okom su uočljive njihove antene i crno-bijeli dijagram na glavi, kao i male sjajne crne oči.

bubamara oči

Mravolovci su duguljasta, uska, krilata stvorenja poznata po tome da prave tunele u pijesku i postavljaju zamke za mrave. Iako su nemilosrdni u prirodi, imaju prlielepe oči.

mravolovci

Kućna muva nije ljubitelj ljudi i posmatra se prije kao štetočina, nego kao lijepa životinjka. Ali, ako pogledate fotografiju njenih očiju, shvatićete da je ne poznajete dovoljno.

kućna muva

Pčelu lako prepoznamo zbog žuto-crne boje njenog tijela, ali da li prepoznajemo njene oči?

pčela oči

Tvrdokrilac, ako pogledamo u ovu fotografiju, izgleda kao neka ogromna zvijer, no ima nevjerovatne oči, zar ne?!

tvrdokrilac

Vilin konjic ima lijepa krila i duguljasto tijelo lijepe boje, no, ima i fantastične oči, što možete vidjeti na fotografiji.

vilin konić

Gusjenica: Oh, da, ovo na slici nisu oči gusjenice, ona ima oči unutar nabora na glavi, a ovo su njene lažne oči kojima zbunjuje neprijatelja.

gusjenica

Fotografije Opo Terser,  kevincollins123 , Budslife “busy”,  rizalis,  kevincollins123,  MuseumWales,  rizalis,  Michael Hodge 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU