fbpx

farska5

Farska ostrva imaju najstrmije morske litice u Evropi. Na jednom od njegovih najvećih ostrva, na ostrvu Vagar, nalazi se 6 kilometra dugo jezero Sorvagsvatn

Farska Ostrva (Ovčija ostrva) čini grupa od 18 većih ostrva smeštenih između severnog Atlantika i Norveškog mora ukupne površine 1.400 km². Arhipelag je nakada bio deo Norveške a odvojio se 1814. godine. Ostrva su pretežno strma i bez vegetacije. Farska ostrva imaju najstrmije morske litice u Evropi. Na jednom od njegovih najvećih ostrva, na ostrvu Vagar, nalazi se 6 kilometra dugo jezero Sorvagsvatn, priljubljeno uz Atlanski okean. Jezero Sorvagsvatn pokriva površinu od 3,4 kvadratnih kilometara, i ujedno je i najveće jezero na Farskim ostrvima.

Jezero se nalazi na oko 30 metara iznad nivoa mora, i iz nekih uglova deluje kao da jezero lebdi nad okeanom. Jezero se lagano spušta, smanjujući nadmorsku visinu do drugog kraja jezera koje se približava okeanu. Na samom kraju nalazi se vodopad kojim voda ovog jezera preko strme litice otiče u Atlantski okean.

farska1

farska4

farska6

lake sorvagsvatn faroe islands denmark 30m above the ocean

sorvagsvatn4 25 1430386228

(duhoviti.com)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU