fbpx

Studija o tome kako su klimatske promjene utjecale na carske pingvine u zadnjih 30 000 godina otkriva kako su najvjerojatnije samo tri populacije preživjele tijekom posljednjeg ledenog doba. Rossovo more kod Antarktike, pretpostavlja se, bilo je sklonište jedne od tih populacija.

pingvin carski 1182S1

Čini se kako je Rossovo more bilo utočište carskih pingvina tisućama godina tijekom zadnjeg ledenog doba, kada je veći dio Antarktike bio nenaseljen zbog količine leda.

Otkrića objavljena 1.3. u časopisu Global Change Biology sugeriraju kako su, za razliku od trenutačnih klimatskih uvjeta koji su optimalni za carske pingvine, klimatski uvjeti u prošlosti bili previše ekstremni za opstanak velike populacije.

Tim znanstvenika i znanstvenica sa sveučilišta u Southamptonu, Oxfordu i Tasmaniji istražio je genetsku različitost između današnje i drevne populacije carskih pingvina na Antarktici kako bi procijenili koliko su se oni s vremenom mijenjali.

Ova je vrsta poznata po dobroj adaptaciji na ledene uvjete i po obitavanju na morskom ledu tijekom arktičke zime kada temperatura redovito pada ispod 30°C. Ipak, tim znanstvenika i znanstvenica otkrio je kako su uvjeti u zadnjem ledenom dobu bili izuzetno nepovoljni za carske pingvine te da je njihova populacija bila oko sedam puta manja nego danas i podijeljena na tri manje.

Gemma Clucas, studentica doktorskog studija na Sveučilištu u Southamptonu (Znanosti o Zemlji i oceanima) i jedna od vodećih autorica ovog istraživanja, objašnjava: “S obzirom da je bilo otprilike dvostruko više leda na moru tijekom zadnjeg ledenog doba, pingvini su mogli obitavati samo na nekoliko lokacija oko Antarktike. Udaljenost od otvorenog oceana, gdje su se pingvini hranili, do stabilnog leda, gdje su se razmnožavali, bila je vjerojatno prevelika. Tri populacije koje su preživjele uspjele su u tome jer su obitavale u blizini polinija – područja oceana u kojima zbog djelovanja vjetra i struja nema morskog leda.”

Jedan od takvih polinija, koji je zaštitio populaciju carskih pingvina tijekom zadnjeg ledenog doba, nalazio se najvjerojatnije u Rossovom moru. Otkriveno je kako su carski pingvini koji su obitavali u Rossovom moru genetski različiti od ostalih carskih pingvina diljem Antarktike.

Jane Younger, studentica doktorskog studija na Australskom institutu morskih i antarktičkih znanosti te druga vodeća autorica istraživanja, ističe: “Naše istraživanje sugerira to da su populacije bile izolirane tijekom zadnjeg ledenog doba te ukazuje na činjenicu da je Rossovo more moglo biti važno sklonište carskih pingvina, ali i drugih vrsta.”

Postoji mogućnost da je, od svih područja Antarktike, Rossovo more posljednje bilo zahvaćeno klimatskom promjenom. U posljednja dva desetljeća u Rossovom moru opseg morskog leda se povećao, iako bi se zbog klimatski promjena moglo očekivati da će se smanjiti. Ipak, predviđeno je kako će se to promijeniti do kraja stoljeća.

Dr Tom Hart s Oxfordskog sveučilišta i jedan od organizatora ove studije, dodaje kako je zanimljiva činjenica da je Rossovo more funkcioniralo kao utočište odvojene populacije te naglašava kako bi zbog toga ovo more trebalo posebno zaštititi.

znanost.ba

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU