fbpx

Izraz koji su upotrebljavali, sangre azul (što znači plava krv), potiče otuda što su vene na njihovoj svijetloj koži bile uočljivo plave.

zbog cega se za pripadnike plemickih porodica kaze da imaju plavu krv 844135554

Ovako se nazivaju pripadnici aristokratskih (plemićkih) porodica. Tokom nekoliko vjekova, od 711. do 1492. godine, kad su tamnoputi Maori vladali Španijom, članovi starih kastiljanskih porodica govorili su sa ponosom kako njihovu krv nisu zagadili Maori ili neke druge strane primjese.

Izraz koji su upotrebljavali, sangre azul (što znači plava krv), potiče otuda što su vene na njihovoj svjetloj koži bile uočljivo plave. Naime, bijeloputim španskim aristokratama, potomcima starih Iberijaca, za razliku od ostalih, sa Arapima i drugim rasama izmješanih stanovnika Španije, isticale su se plave vene na rukama, pa je na osnovu toga stvoren i izraz plava krv. Kasnije su se svi plemići i članovi plemićkih porodica (grofovi, baroni, markizi i ostali), bili bijeloputi ili tamnoputi, počeli nazivati ljudima plave krvi.

Drugo objašnjenje kaže da je plemstvo tokom feudalnog doba uglavnom živjelo u zatvorenom i imalo blijedu put zbog koje su njihove vene bile vrlo vidljive, za razliku od seljaka-kmetova koji su radili na otvorenom, obrađivali zemlju i uzgajali stoku te je stoga njihova koža potamnjela na suncu i sakrila plavu boju vena.

Treće objašnjenje je vezano uz učestalu prisutnost hemofilije u plemićkim, odnosno kraljevskim, porodicama, zbog koje se javljaju mnoga potkožna krvarenja koja mogu činiti velike modrice.

 

Impulsportal

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU