fbpx

orao krstas pixabay

U gnezdu jedinog preostalog para orla krstaša u Srbiji, Bore i Eržike, početkom maja izleglo se još dva mladunca koji će, kako se očekuje, za dve nedelje raširiti krila i prvi put poleteti.

Nedaleko od malog vojvođanskog sela Srpski Krstur, u gnezdu jedinog para orla krstaša u našoj zemlji, u poslednje dve godine izleglo se pet mladunaca - Duško, Lilika i Nada, a pol i imena novih mladunaca znaće se tek kada polete iz gnezda.
 
Predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milica Mišković pojasnila je da u periodu dok su mladunci u gnezdu i dok se razvijaju teško definisati njihov pol, a naročito, kaže, jer je gnezdo skriveno u krošnji i ptići se ne mogu jasno videti.
 
"Nadam se da ćemo kada oni budu počeli da lete, moći bolje da ih vidimo pa da utvrdimo kog su pola, a onda ćemo im dati i imena", rekla je Mišković za Tanjug.
 
Izletanje, kaže, očekuju najkasnije za dve nedelje.
 
"Mladunci se polako spremaju za izletanje, već su dovoljno veliki, samo treba da se osamostale zbog čega će ostati sa roditeljima još najmanje dva ili tri meseca", navela je Mišković.
 
Za to vreme, ističe ona, oni će naučiti da pravilno lete, love, upoznaju teritoriju, a onda će, kaže, biti spremni da se otisnu u samostalan život.
 
Mišković navodi da su uspeli da ih sačuvaju od raznih vidova uznemiravanja ljudske prirode, ali, kaže, plašili su se da ih neće sačuvati od elementarnih nepogoda.
 
Međutim, navodi Mišković, ove godine imali su sreću da velike oluje i grad nisu pogodile gnezdo i da su mladunci ostali živi.
 
Upitana da li ostali mladunci, Duško, Lilika i Nada, svraćaju do starog gnezda, Mišković je kazala da oni nemaju tehnologiju za praćanje ptica koje su se izlegle ranijih godina, ali je, ističe, sigurna da lutaju i istražuju nove teritorije. Optimistična je da su uspeli da prežive, kao i da će se posle lutanja vratiti na mesto gde su se izlegli.
 
Naime, do pre 20 godina srpsko nebo krasilo je oko 10 parova orlova krstaša, ptice se nalazi na srpskom grbu, a danas je taj broj spao na jedan par.
 
Poslednji par orla krstaša u Srpskom Krsturu čuvaju članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta “Panon eagle life”, koji naša zemlja sprovodi u saradnji sa Češkom, Slovačkom, Austrijom i Mađarskom. Reč je o projektu koji je započet pre tri godine uz finansijska sredstva Evropske unije, a u cilju zaštite te globalno ugrožene vrste.
Autor: Tanjug

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU