fbpx

kozija3 550x413 550x398 550x381

Ova Ćuprija na Miljacki krasi ovaj dio grada već nekoliko stoljeća a predstavlja pravo sarajevsko blago. Jedan je od četiri stara mosta na području grada koji su još uvijek sačuvani.

Mnoge Sarajlije, željne opuštanja i prirode uz žamor rijeke i bježeći od gradske vreve i gužve, često šetaju Darivom od Bentbaše do Kozije ćuprije.

Ova ćuprija na Miljacki krasi ovaj dio grada već nekoliko stoljeća i predstavlja pravo sarajevsko blago. Jedan je od četiri stara mosta na području grada koji su još uvijek sačuvani. Ostala tri mosta su Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Rimski most.

O vremenu nastanka Kozije ćuprije nema tačnih historijskih podataka, ali novije pretpostavke s dosta uvjerljivosti govore da je most sagrađen u drugoj polovini XVI vijeka, kad je turska centralna vlast, pod vezirom Mehmed-pašom Sokolovićem, razvijala mrežu magistralnih putnih pravaca u ovom dijelu carevine. Preko ovog mosta vjerovatno se u osmanlijsko doba išlo na istok prema Carigradu. Sigurniji historijski podaci o mostu potječu uglavnom iz XVIII i XIX vijeka.

Pričalo se da su taj most sagradila dva brata kozara, Sinan i Mehmed.

Čuvajući koze po obližnjim Jarčedolima i na Miljacki gdje je danas smješten ovaj most, našli su jednog dana skriveno blago u nekoj pećini. Kada su blago podijelili na jednake dijelove, brat Mehmed sagradi most preko Miljacke na istom onom mjestu gdje su mu koze ukazale na zlato, a brat kozar Sinan, podigao je džamiju na Bistriku, koja je u narodu prozvana Kečedžijinom džamijom.

Do Kozije ćuprije može se spustiti i iz naselja Jarčedoli ulicom Močila, pa preko nekadašnje stare pruge, koja je danas također pretvorena u šetalište.

S mosta skakali u rijeku

U osmanlijsko doba Kozija ćuprija bila je mjesto na kojem su se dočekivali carski namjesnici – veziri. Svakom novom veziru pravio bi se doček na mostu.

Pred njega bi izašli svi viđeniji ljudi u Sarajevu, a skupio bi se i običan narod pošto je to bio jedan od značajnijih događaja. Priča se da su u čast novog vezira neki od hrabrijih momaka skakali s ćuprije u Miljacku, a on bi ih darivao novcem.

Izvor: narod.ba

Preuzeto sa: http://www.kameni-spavac.com/index.php/2017/11/19/preko-kozije-cuprije-islo-se-do-carigrada-price-o-starom-sarajevu/

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU