fbpx

zena sudija

 Foto: GEORGIOS KEFALAS/EPA

Žene sudije prvi put u istoriji dijeliće pravdu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za muškarce u Kataru.

Francuskinja Stefani Frapart, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana izabrani su da vode utakmice u Kataru. Na spisku su i tri pomoćne sudije.

Za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo ukupno je izabrano 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih arbitara i 24 službena lica kao video asistenti.

Iz regiona mečeve će suditi samo Slovenac Slavko Vinčić, zajedno sa pomoćnicima Tomažom Klančnikom i Andražom Kovačičem.

Predsednik sudijskog komiteta FIFA i nekad proslavljeni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina prokomentarisao je historijski trenutak kad su u pitanju žene sudije.

"Ovim je završen dug proces započet prije nekoliko godina angažovanjem ženskih sudija na juniorskim i seniorskim turnirima FIFA. Na ovaj način jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne pol. Nadam se da se u budućnosti delegiranje ženskih sudija za važna muška takmičenja neće doživljavati kao nešto senzacionalno, već kao nešto normalno", dodao je on.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje 21. novembra i traje do 18. decembra.

Akta.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU