fbpx

olimpijske igre

Medalje na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja, Olimpijskim igrama, sa sobom nose i određene novčane nagrade koje dodjeljuju države iz kojih dolaze osvajači. Visina naknade zavisi od, moglo bi se reći, toga koliko država cijeni zlatno, srebrno ili bronzano odličje koje će sportisti donijeti u zemlju koju predstavljaju.

Vijest da je Hilden Dijaz, osvajačica prve olimpijske medalje za Filipine, za svoj rezultat nagrađena sa 600.000 dolara, nekretninom i besplatnim avionskim letovima do kraja života, podstakla je novinare CNBC-a da istraže koliko zapravo zarađuju olimpijci.

Prije iznošenja cifara u svijetu, valjalo bi da se podsjetimo kolika je nagrada za prve tri medalje kod nas i u zemljama regiona.

Crna Gora svojim sportistima koji osvoje zlato na Olimpijskim igrama daje 35.000 eura, za srebrnu medalju predviđeno je 30.000, a za bronzanu 25.000 eura.

Srbija za prvo mjesto dodjeljuje 70.000 eura, dok za drugo i treće mjesto su nagrade 60.000 i 50.000 eura.

Kada je u pitanju Hrvatska, zlatnu medalju nagrađuje sa 27.600 eura, srebrnu sa 17.300 i bronzanu sa 12.200 eura.

Kada je u pitanju BiH, iz Olimpijskog komiteta ove države rečeno je Slobodnoj Evropi da se u slučaju osvajanja medalje na Igrama saziva posebna svečana sjednica Izvršnog komiteta, koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi.

Sjeverna Makedonija nema regulisano nagrađivanje uspješnih sportista, već odluku donosi za svaki uspjeh pojedinačno. Tako je vlada odlučila da Dejana Georgievskog nagradi sa 30.000 eura za osvojenu srebrnu medalju u tekvondu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ono što je zanimljivo jeste da u regionu, najveću nagradu za prvo mjesto daje Kosovo, koja iznosi 100.000 eura, dok su za drugo i treće mjesto izdvojili po 60.000 i 40.000 eura.

Situacija u 12 zemalja svijeta je sljedeća

Kada su u pitanju zemlje u svijetu koje je analizirao medij CNBC, Singapur za zlatnu medalju svojim sportistima daje čak 737.000 dolara, Kazahstan 250.000, Malezija 236.000, Italija 213.000, Filipini 200.000, a slijede ih Mađarska, Brazil, Japan i tek na devetom mjestu SAD, koja svojim sportistima isplaćuje 37.500 dolara po osvajanju prvog mjesta. Za druge medelje primaju se značajno niži iznosi.

Međutim, moguće je zaraditi i mnogo više u zavisnosti od toga da li sportisti imaju drugih nagrada i beneficija. Olimpijci iz bogatijih zemalja, na primjer, primaju i stipendije i grantove od raznih sportskih asocijacija.

Ipak, simptomatično kada se pojave na OI i osvoje neku medalju, odnosno kada počnu da se pojavljuju na naslovnicama, mogućnosti za zaradu su još veće, posebno od sponzorstava i reklamiranja sportske opreme.

Izvor: CdM

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU