fbpx

Najvažniji nogometni događaj ove godine odvijao se na inicijativu američkog FBI – aja. Rasprodaja svake ideje koju smo ikad voljeli se nastavlja

platini blatter

Piše: Marko Tomaš


Događalo se štošta na samom terenu. Ronaldo je postao najbolji strijelac u povijesti Reala, u Barceloni se rodio najbolji napadački trio u povijesti nogometa MSN, ali nabitniji nogometni događaj ove godine zasigurno je, u njihovom slučaju vjerojatno doživotna, osmogodišnja suspenzija dvojice najmoćnijih nogometnih ljudi na svijetu.

Mali zeleni je bio u pravu. Bio je u pravu jer nikad nije volio Michela Platinija, a bio je u pravu i kada je tvrdio da nogometom, kao i svakim velikim biznisom, vlada korupcijski razvrat. Nije da nam je to baš neka spektakularna vijest obzirom u kakvoj korumpiranoj kaljuži živimo, ali eto nam barem malo zlobne utjehe – i drugi su, oni koji nam sole pamet, poput nas.

Odavno nogometom upravlja kapital što nije ništa čudno obzirom kapital upravlja svakom porom suvremenog svijeta ali nogometni vlastodršci su se malo opustili. Kao da su povjerovali da su izvan dohvata ruke zakona (koja ima neka svoja čudna pravila ponašanja i rada, ali to sad nije tema emisije). Raščišćavanje stvari je pokrenuo FBI i svašta se dogodilo u proteklom periodu.

Tri posljednja predsjednika brazilskog nogometnog saveza su optužena za financijska mešetarenja, Zdravko Mamić neformalni vladar hrvatskog nogometa češće ide u zatvor nego na stadion, Njemački savez je pod optužbom da je „kupio“ domaćinstvo Mundijala 2006. godine, za svjetsko prvenstvo koje se ima igrati u Kataru vezane su neizbrojive zavrzlame, ali najveća tragedija ipak je pad Michela Platinija.

Zato što govorimo o jednom od najvećih nogometaša u povijesti. I zato što govorimo o prvom čovjeku najmoćnije kontinentalne nogometne organizacije koji je u svojim kandidacijskim nastupima trubio o borbi protiv korupcije i o tome kako mali savezi, reprezentacije i klubovi moraju dobiti više prostora na međunarodnoj nogometnoj sceni. Sve je to kurva politika. Ista stvar bez obzira o kojem dijelu društva pričamo. Licemjerje i korupcija. Kapitalizam u punom sjaju.

Elem, zašto je pao Platini? Odnos mržnje i ljubavi između Blattera i Platinija počinje još daleke 1998. godine. Tada je Platini pomogao Blatteru da smijeni Lennarta Johanssona i postane predsjednik FIFA – e. Blatter uslugu uzrvaća pomažući Platiniju da postane čelni čovjek uEFA – e, 2007. godine. Tada kreću i godine neslaganja oko raznih stvari. Bilo je međusobnih optužbi, svađali su se oko raspodjele TV prava, uvođenja tehnologije u nogomet itd. Stvari su kulminirale ove godine kada je Platini pozvao Blattera da odstupi nakon uhićenja njegovih najbližih suradnika.

No, pred istražitelje je iskrsnula i jedna sumnjiva transakcija iz 2011. godine. U nju su izravno bila upetljana upravo dvojica glavnih protagonista ove priče. Naime, te je godine Blatter Platiniju izravno uplatio iznos od dva milijuna švicarskih franaka. Ugovor za pomenutu transakciju nije postojao, obavljena je na osnovu usmenog dogovora.

Međutim stvar je u tome da je taj iznos uplaćen na osnovu toga što je Michel Platini navodno obavljao nekakvu savjetničku ulogu i to cijelo desetljećje prije nego mu je naknada za taj posao isplaćena. Dakle, da skratimo priču. 2011. godine Blatter Platiniju isplaćuje dva milijuna švicaraca na osnovu usmenog dogovora za posao koji je poštenjačina Michel obavljao u periodu od 1998. do 2002. godine. To su očito bili prilično vrijedni savjeti čiji je domet bio dugoročan i isplatio se tek deset godina nakon što je savjetodavac savjetovao savjetoprimca.

No, nije sama ta transakcija ono što izaziva čuđenje pa i podsmijeh. Stvar je još gora kad znamo da je samo par mjeseci nakon što je novac legao na Platinijev račun njegova UEFA podržala Seppa Blattera u nastojanju da dobije još jedan mandat na čelu FIFA – e. Četiri godine poslije te financijskodrugarske zavrzlame Platini i Blatter su izbačeni, doslovno šutnuti iz nogometa. Ako ćemo se i ovdje držati one maksime koju često ponavljamo a to je ona rečenica prema kojoj je nogomet ogledalo društva onda možemo zamisliti kakav je suvremeni svijet.

Nisu nas zapala sjajna vremena. A nije ovo bila ni neka godina očito. Bez svjetskog ili europskog prvenstva, bez obzira na rekorde i neka sjajna dostignuća na terenu, bez obzira što se čini da su Van Gall i Mourinho izgubili magiju, bez obzira na to što je Klopp stigao u Liverpool, najvažniji nogometni događaj ove godine odvijao se na inicijativu američkog FBI – aja. Rasprodaja svake ideje koju smo ikad voljeli se nastavlja.

(zurnal.info)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU