fbpx

Coca Cola i McDonald's, vodeći sponzori Međunarodne nogometne federacije, pozvali su na ostavku predsjednika FIFA-e.

blatter

Vodeći sponzori Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Coca Cola i McDonald's pozvali su na hitnu ostavku Seppa Blattera na mjesto predsjednika ove organizacije.

Zahtjev dvije kompanije dolazi sedmicu dana nakon što su švicarske vlasti pokrenule istragu protiv Blattera zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Blatter je predsjednik FIFA-e od 1998, a ranije ove sedmice rekao je da namjerava da ostane na toj poziciji do izbora za novog šefa u februaru.

Međutim, pritisak dva glavna sponzora, koji finansiraju organizaciju, mogao bi prisiliti Blattera da ode prije toga, pišu mediji.

„Za dobrobit igre, Coca-Cola Company poziva predsjednika FIFA-e Josepha Blattera da odstupi odmah kako bi mogao početi vjerodostojan i održiv reformski proces“, navodi se u saopćenju ove kompanije.

„Svakim danom imidž i reputacija FIFA-e nastavlja da se kalja. FIFA treba sveobuhvatne i hitne reforme, a to se može jedino postoći kroz istinski nezavisan pristup“, dodaje se.

U saopćenju kompanije McDonald's navodi se: „Događaji posljednjih sedmica umanjuju reputaciju FIFA-e i javno povjerenje u njeno vodstvo.“

„Vjerujemo da bi bilo u najboljem interesu igre da Sepp Blatter odstupi odmah kako bi se nastavili reformski procesi.“

Ubrzo potom oglasila se kompanija Viza, još jedan sponzor prvog reda, a za njome i Badvajzer, još jedan od velikih sponzora FIFA.

Istraga protiv Blattera

Švicarsko državno tužilaštvo prošli petak je objavilo kako je otvorilo istragu protiv Blattera zbog lošeg poslovanja i neprimjerenog trošenja novca.

Iz Blatterova ureda iznesena je i velika količina materijala koji bi mogao poslužiti kao dokaz.

Sumnjiva je i isplata dva miliona švicarskih franaka aktualnom predsjedniku Evropskog nogometnog saveza (UEFA) i glavnom kandidatu za Blatterova nasljednika na čelu FIFA-e Michelu Platiniju 2011. godine.

Sam Platini je izjavio kako je spreman odgovarati pred Etičkom komisijom FIFA-e kako bi razjasnio svoju ulogu u isplati.

FIFA-u je potresao skandal u maju ove godine kada je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo 14 zvaničnika te organizacije zbog korupcije i reketiranja.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU