fbpx

Analizom 100.000 uzoraka iz više od 300 originalnih umjetničkih djela, računar je stvorio 'novog Rembrandta'.

rembrandt 0

Detaljna analiza starih radova [The Next Rembrandt]

Tim tehnologa u saradnji sa Microsoftom i drugima, napravili su nevjerovatnu 3D printanu sliku u stilu slavnog holandskog slikara Rembrandta van Rijna.

Portret je urađen tako što je računar analizirao već postojeće radove umjetnika. Nakon toga dizajniran je novi, orginalni portret u tom stilu, a 3D printer mu je dao istu strukturu kao ulje na platnu.

„Željeli smo razumjeti kako lice učiniti nalik na Rembrandtovo djelo,“ opisao je Emmanuel Flores, direktor tehnologije na projektu.

Nakon što je tim digitalno označio podatke na Rembradtovim djelima, računar je otkrio određene obrasce prepoznatljive za ta djela – kao na primjer, karakteristični oblik očiju u portretima.

Detaljna analiza

Računar je do mogućnosti reprodukcije Rembrandtovih djela došao analiziranjem 100.000 uzoraka koji su izvučeni iz više od 300 originalnih umjetničkih djela velikog majstora.

Nakon što bi računar proučio svaki piksel u skeniranim uzorcima Rembrandtovih djela, algoritmima je omogućena maksimalna rezolucija i kvaliteta.

Ta novonastala baza podataka korištena je kao temelj za kreiranje slike.

https://www.youtube.com/watch?v=IuygOYZ1Ngo

Rezultat svega toga je portret koji bi mnoge uvjerio da se radi o novopronađenom djelu Rembrandta.

Ovaj projekt pod nazivom "Sljedeći Rembrandt", naručila je holandska banka ING Bank od marketinške agencije J. Walter Thompson, koja je pomoć u realizaciji dobila od Microsofta, Univerziteta TU Delft, te holandskih muzeja Maurithuis i Rembrandthuis.

Izvor: The Next Rembrandt i agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU