fbpx

nato vjezba

 Foto: EPA

General NATO-a predložio je da ta organizacija uspostavi vojnu prisutnost u Bugarskoj i Rumuniji, usred gomilanja ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom, objavio je njemački sedmičnjak Der Spiegel.

Ostvarenje prijedloga vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu Toda Woltersa značilo bi proširenje dosadašnje prisutnosti Saveza u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj.

Der Spiegel nije izravno citirao Woltersa, već je objavio da posjeduje „informacije” da je Wolters „zatražio pojačanje vojnika na istočnoj granici” NATO-a tokom videokonferencije s vojnim dužnosnicima „partnerskih zemalja”.

Plan bi „proširio NATO-vu prisutnost (na Rumuniju i Bugarsku)” u misiji naziva Ojačana prednja prisutnost, napisao je Spiegel.

NATO je odbio komentarisati Spiegelov izvještaj.

Proširenje prisutnosti Saveza na Bugarsku i Rumuniju je nešto na što su pozivale i obje države.

Stoltenberg: Neprestano procjenjivanje

Glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg je u petak rekao da će NATO „neprestano procjenjivati potrebu za daljnjom prilagodbom” pristupa, prisutnosti, također u jugoistočnom dijelu regije, jer „trebamo biti sigurni da uvijek možemo štititi i braniti saveznike od svake prijetnje”.

Rusko gomilanje oružanih snaga blizu Ukrajine povećalo je napetosti između Moskve i NATO-a, koji je od Rusije zatražio da ne napada bivšu sovjetsku republiku.

Rusija poriče tvrdnje da priprema invaziju, već kaže da odgovara na ono što smatra prijetnjom svojoj vlastitoj sigurnosti, navodeći sve bliže odnose između Ukrajine i NATO-a i njene težnje da se pridruži Savezu.

Moskva je u petak objavila da želi pravno važeću garanciju NATO-a da će odustati od bilo kakvih vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5