fbpx

Tekstilna industrijars

Virus korona ozbiljno je ugrozio opstanak domaće prerađivačke industrije, a strani partneri već su počeli otkazivati narudžbe.

Najugroženija je proizvodnja obuće, tekstila i kože koja je zabilježila pad izvoza prošle godine za 16,38 odsto dok je uvoz pao za 14,11 odsto.

Iako su prošlu godinu završili u plusu, u banjalučkoj fabrici obuće Bema, koja zapošljava 1200 radnika, su zabrinuti kako će izgledati kraj ove godine jer kupci iz inostranstva smanjuju ili otkazuju narudžbe.

"Jedan kupac za kog radimo 40 odsto posla nam je smanjio je proizvodnju za 50%. Njemačka je zatvorila svoje prodavnice, Italija, Austrija, zapad je zatvorio prodavnice bojim se ako ova vakcina ne pokaže pomak da ćemo biti u velikom problemu. Mi smo se prošle godine prestrojili jer možda nekad treba i malo neke muke da neke druge stvari pokrenemo pa smo pokrenuli i domaću proizvodnju", izjavio je Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće „BEMA" Banjaluka.

I fabrika obuće Dermal iz Kotor Varoša od početka pandemije suočava se sa poteškoćama u radu. Mnogo radnika je bilo u izolaciji što je uticalo na proizvodnju. Teško je,kažu, prognozirati kakva će biti ova godina ali se nadaju da će se otvoriti granice da bi se prodalo ono što je već proizvedeno.

"Narudžbe za ovu godinu nisu bile velike pa je smanjena proizvodnja obuće, a dodatni je problem naknando zatvaranje zemalja EU u novembru, decembru i januaru što prouzrokuje mnogo slabiju prodaju nego što se planiralo zaključivanje ugovora se pomjera i dodatno imamo poteškoće kao i sve i jedna fabrika u BiH pa i naša a obezbjeđenjem i punjenjem kapaciteta", Izjavio je Radenko Bubić, vlasnik i direktor fabrike obuće „Dermal" Kotor Varoš

Iz Republičke Privredne komore kažu da, nažalost, nema nijedne kompanije iz ovog sektora koja nije osjetila poteškoće u poslovanju izazvane pandemijom.

"Sva ta kriza prouzrokovana virusom korona različite načine se odražavala kad su u pitanju pojedinačno posmatrana preduzeća, teško je da govorimo u globalu s obzirom da su to izvozno orjentisano preduzeća i zavise od poslovanja preduzeća na stranim tržištima imali smo lokdaune", kaže Vladimir Blagojević, Privredna komora RS

Proizvođači obuće traže od države da od domaćih fabrika naruči robu za svoje institucije, što bi predstavljalo značajnu pomoć u borbi sa krizom. Prerađivačka industrija zapošljava 57 000 ljudi što je 21 odst od ukupnog broja radnika u Republici Srpskoj.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2