fbpx

Budva

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija saopštili su da pažljivo prate dešavanja u Budvi gde je danas policija privela pa pustila bivše funkcionere koji nisu dozvolili inspekciji da uđe u zgradu opštine i pozvali na smirivanje tenzija.

Smenjeni čelnici Opštine Budva Marko Carević i Krsto Radović i ostali opštinski funkcioneri pušteni su na slobodu, nakon hapšenja tokom nereda prilikom blokade opštinske zgrade i jutrošnje intervencije crnogorske policije.

Na saslušanju je sin Marka Carevića, koga Tužilaštvo tereti za napad na policajca koji je tokom intervencije zadobio lakše telesne povrede. Građani su se večeras okupili ispred Centra bezbjednosti.

Budvanska policija saopštila je da je uhapsila je 23 osobe zbog, kako je saopšteno, ometanja policajaca u vršenju službene radnje tokom današnjih incidenata.

Portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero kazala je da Evropska unija sa pažnjom prati dešavanja u Budvi.

„Pozivamo snage reda da pokažu uzdržanost i apelujemo na sve strane da smanje tenzije. Evropska unija poziva sve političke aktere da poštuju vladavinu prava, demokratske principe i pronađu održivo rešenje“, navela je ona na Tviteru.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Alison Kemp, kazala je kako za zabrinutošću prati dešavanja u Budvi.“Ljudska prava i poštovanje zakona su osnova demokratije i jedini put ka boljoj budućnosti za sve građane Crne Gore. Ova prava i zakone ne možemo primenjivati selektivno. Posebno bih pozvala na uzdržavanje od nasilja i primene sile“, poručila je britanska ambasadorka.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da je zabrinuta povodom današnjih događaja.

„Pozivam sve strane na dijalog kako bi se izbegli eskalacija, nasilje ili upotreba sile. Poštovanje demokratskih procesa i obezbeđivanje uslova za slobodne i fer izbore su temelji demokratije“ poručila je američka ambasadorka.

Intervencijom jakih snaga crnogorske policije, iz zgrade Opštine Budva, u ranijim jutarnjim časovima nasilno su izvedeni i odvedeni u Centar bezbednosti Budva čelnici lokalne samouprave koji su smenjeni 11.juna.

Oni su prethodno odbili da napuste zgradu Opštine, jer ne priznaju odluku odborničke većine koja ih je smenila i nisu dozvolili inspektorki da uđe u zgradu.

Bivši čelnici Opštine i funkcioneri i aktivisti Demokratskog fronta i Demokrata su blokirali ulaz u zgradu, ne želeći da „napuste svoja radna mesta“ i tvrdeći da je njihova smena sa tih pozicija nelegitimna.

Policija je upotrebila sredstva prinude, uglavnom suzavac i fizičkom silom izvela sve koji su blokirali zgradu Opštine.

Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave Crne Gore je u utorak rešenjem naredila da se novoj vladajućoj većini u lokalnoj vlasti omogući pristup opštini i dokumentima.

Nasilno izvođenje smenjenih čelnika Opštine Budva predstavlja epilog višemesečnih političkih tenzija oko preuzimanja vlasti.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5