fbpx

RadniciBN

Zbog pandemije virusa korona na području Bijeljine više stotina radnika dobilo je otkaz ili su poslodavci s njima potpisali sporazumni raskid ugovora.
Situacija nije bolja ni u susjednim opštinama Ugljevik i Lopare.

Nadležni kažu da stanje nije alarmantno jer, kako tvrde, većina poslodavaca obećava da će vratiti radnike na posao čim se za to steknu uslovi.

Prema riječima rukovodioca bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje Siniše Kajmakovića, većina poslodavaca pokazala je solidarnost i povjerenje u mjere nadležnih republičkih institucija, odnosno uvažila apel Vlade i Republičkog kriznog štaba.

-Premijer je jasno rekao da će iz republičkog budžeta biti plaćeni doprinosi za lični dohodak za mart i april, što je poslodavcima velika pomoć. Tako je poslodavcima ostala mogućnost da radnike pošalju na neplaćeno, dakle bez plate, ali im se izmiruju zdravstveni i penzijski doprinosi, što je opet bolja varijanta od otkaza – kaže Kajmaković.

On vjeruje da će ovakvih mjera biti još.

-Ima i onih koji su prebrzo i nesmotreno otpustili radnike. Na taj način su ih prebacili na grbaču države koja će isplaćivati novčanu nadoknadu – najniža je 416 KM. Ti poslodavci, s druge strane, neće moći ostvariti čitav set benefita kojima nadležni nastoje da pomognu privrednicima da što što lakše prebrode ovu situaciju, sačuvaju radnike i nastave da privređuju – kaže Kajmaković.

On napominje da radnici koji potpišu sporazumni raskid radnog odnosa nemaju pravo na novčanu nadoknadu od države.

Ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo i trgovina najugroženije su djelatnosti iz kojih je i najveći broj otpuštenih radnika. Upravo zaposleni u ovom sektoru i najviše strahuju od otkaza.

 srpskainfo.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4