fbpx

Becirovic

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović smatra da su mjere koje su u krizi izazvanoj koronavirusom poduzeli entiteti u BiH apsolutno asimetrična.
U razgovoru za BHRT on naglašava da je samo ustrojstvo BiH asimetrično.

- Čak je RS preuzela mjere Srbije, iako moramo znati da Dodik nije Vučić, a RS nije Srbija, kaže Bećirović i nastavlja da Dodik priča da će se zauzeti da Rusija pomogne FBiH, a onda traži 10 hiljada maski od FBiH.

- U svemu tome vidimo PR reakciju da ide međunarodna pomoć, da se nešto stalno dobija…To je jedan neozbiljan pristup. U RS su zakašnjele i nepotpune mjere, dok su u Federaciji poduzete mjere zaštite zdravlja stanovništva ali i ekonomije, kaže Bećirović.

Po njegovim riječima to ilustruje i raspodjela sredstava MMF-a, koja pokazuje da je situacija u RS jako teška, ali i da građani i političari trebaju pokazati solidarnost prema RS.

- Činjenično stanje je da se tri četvrtine ekonomskih tokova odvija u FBiH, a trećina u RS. U skladu s tim se trebamo ponašati, a ne stvarati lažnu sliku medijima.

Asimetrija i nekoordiniranje, uz slabu aktivnost Vijeća ministara koje bi moglo otkloniti asimetriju da je preuzelo kontrolu dokazuje da se u BiH odluke donose asimetrično, ističe Bećirović.

Bećirović kaže da je važno nakon krize uspostaviti mehanizme nadzora, jer se u vanrednom stanju gubi demokratski nadzor institucija.

- Pojedinci u takvim situacijama prigrabe privilegije, prije svega novac. Veliku ulogu tu mogu uraditi mediji, civilno društvo, jer nema napretka bez kritičke misli i nadzora. Važno je da se u BiH pokaže demokratski ambijent, koji je bio narušen i u normalnim okolnostima, kaže Bećirović.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2