fbpx

Tan2017 8 21 93651888 3

U Republici Srpskoj će se paralelno raditi na reformi predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja, što će pratiti određene izmjene zakonskih regulativa kako bi sve bilo primjenjivo od početka septembra, odnosno nove školske godine, izjavila je entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić.
 
Trivićeva je navela da će od septembra početi besplatno predškolsko obrazovanje za djecu sa posebnim potrebama, i za djecu bez roditeljskog staranja, te da će se ta aktivnost sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.
 
Ona je naglasila da će se predškolskim obrazovanjem nastojati obuhvatiti što veći broj djece, posebno u ruralnim sredinama, te napomenula da je za te namjene u ovoj godini namijenjeno pola miliona KM.
 
Govoreći o osnovnom obrazovanju, Trivićeva je navela da će od septembra biti izmijenjeni nastavni planovi i programi za određene razrede, te da će sve to pratiti i obuka nastavnika.
 
Prema njenim riječima, sa republičkim Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva dogovoreno je da od početka nove školske godine bude digitalizovano, osim Geografije, još deset udžbenika.
 
Rekla da će više pažnje biti posvećeno vannastavnim aktivnostima, te da će akcenat biti na fizičkom vaspitanju, koje je veoma značajno za razvoj djece.
 
Trivićeva je ocijenila da će digitalizacija i stav da je jedan udžbenik dovoljan za jedan predmet olakšati đačke torbe.
 
Govoreći o srednjem obrazovanju, ministrica je navela da je u ovom entitetu potpisan 101 ugovor između srednjih škola i privrednih društava koji se odnosi na plaćenu učeničku praksu.
 
Ona je dodala da je Vlada je krajem decembra usvojila uredbu o standardima zanimanja kojoj je prethodila revizija zanimanja.
 
"Tako ćemo prilikom upisa u junu imati neka nova zanimanja, a neka su potpuno ugašena, jer smo željeli da se prilagodimo tržištu rada. Sve te aktivnosti rađene su u saradnji sa poslovnom zajednicom", navela je Trivićeva i dodala da je sve zasnovano na potrebama tržišta rada.
 
Agencije 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4