fbpx

Kuca 4 1

Kuća 4 iz Banjaluke dobitnica je međunarodne nagrade CEMEX, osvojivši treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Riječ je o prestižnom takmičenju koje već više od 30 godina nagrađuje najkvalitetnije građevinske projekte iz cijelog svijeta.

Nezavisni stručni Odbor nagrade na lokalnom je predtakmičenju odabrao Kuću 4 iz arhitektonskog studija “4+” kao predstavnika BiH na međunarodnom izdanju nagrade.

U Meksiku je odabrani projekat konkurisao u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta te na kraju odabran kao jedan od nagrađenih svjetskih projekata među više od 400 prijavljenih.

– Kuća 4 je porodična kuća, izgrađena na uzvišenju među drvećem, s pogledom na grad te pruža mogućnost suživota s prirodom koja je okružuje. Ovo nije prvi put da se takmičimo i osvajamo Graditeljsku nagradu. No, svako priznanje, a naročito priznanje struke na svjetskom nivou, za nas je jako važno. Stoga želim zahvaliti CEMEX-u što nam je omogućio predstavljanje našeg projekta – rekla je Malina Čvoro iz arhitektonskog studija “4+”.

Direktor kompanije CEMEX Hrvatska Velimir Vilović čestitao je dobitnicima na ovom priznanju i uspjehu u radu:

– Vjerujem da ćete nastaviti s dobrim rezultatima, kreativnim rješenjima i promocijom razvoja graditeljstva i arhitekture, a nadam se i da će vaš dobar primjer slijediti nove generacije, te da ćemo moći podijeliti još mnogo naših nacionalnih, ali i međunarodnih nagrada projektima iz BiH.

Kuca 4 2

Kuca 4 3

Kuca 4 4

Arhitektonski par Čvoro već je nagrađen na međunarodnoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. godine njihov je projekat Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru, osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

Projekti iz BiH već godinama konkurišu na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj deceniji treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom takmičenju za nagradu CEMEX.

Nagrađeni projekat Kuća 4 nije jedini iz regije koji je zaslužio ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje. Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru hrvatski je projekat koji je osvojio treću nagradu u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Srpska Cafe

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6