fbpx

3kpbijeljinsa

BIJELJINA - Kapacitet Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina bi na ljeto iduće godine trebalo da bude uduplan - sa sadašnjih 125 na 250 mjesta za zatvorenike.

Kako nam je potvrđeno, punom parom radi se na izgradnji novog zatvora na lokaciji Golo brdo, a zidanje je počelo 15. avgusta ove, i trebalo bi da bude okončano istog datuma iduće godine.

"Izgradnja ovog objekta odvija se planiranim tempom i do sada nije bilo nikakvih prepreka u realizaciji ovog projekta", rekla je za "Nezavisne" Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde Republike Srpske.

Taj projekat, inače, finansira Evropska unija putem fonda IPA 2015, a u toku je izgradnja objekata u okviru predviđenog zatvorskog kompleksa.

Svemu je prethodila prva faza izgradnje, koju je finansirala Vlada Republike Srpske, a u okviru koje su izgrađeni objekat pritvora, prijavnica i ogradni zid.

"U drugoj fazi izgradnje, koju finansira EU, na osnovu projektne dokumentacije i uredno pribavljenih dozvola za gradnju u planu je izgradnja prijemno-otpusnog odjeljenja, stacionara, objekata za smještaj zatvorenika, restorana sa trpezarijom za objedovanje zatvorenika, sportskih terena, objekta za posjete zatvorenika i pritvorenih lica, upravne zgrade i kotlovnice", precizirala je Džombićeva.

Iz Delegacije EU u BiH je rečeno da EU finansira novi projekat za unapređenje kapaciteta za izvršavanje kaznenih sankcija u vrijednosti od 7,5 miliona evra, a odnosi se na tri lokacije, odnosno pored Bijeljine, u Zenici i Orašju.

"Zatvorski kompleks visokog nivoa sigurnosti u Bijeljini će se izgraditi unutar postojećeg zatvorskog kompleksa poluotvorenog tipa na lokaciji Golo brdo. Cijeli kompleks će se sastojati od smještajnih prostorija, radionica i uslužnih objekata za zatvorenike i upravu. Građevinski radovi zvanično su započeli 15. avgusta ove godine, a ukupni budžet projekta je skoro 4,5 miliona evra", kaže Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Po njenim riječima, novi paviljon će biti izgrađen i u zatvorskom kompleksu u Zenici s ciljem poboljšanja postojećih preopterećenih struktura koje onemogućavaju efikasno upravljanje.

"Novi blok će osigurati oko 2.700 metara kvadratnih dodatnog prostora, i osigurati bolji nadzor i odgovarajući smještaj za 238 zatvorenika. Građevinski radovi zvanično su započeli 22. jula, a vrijednost radova izgradnje iznosi nešto više od 2,1 miliona evra", rekla je Milović-Halilovićeva za "Nezavisne".

Po njenim riječima, treći objekat će se nalaziti u Orašju, a uključiće objekat za edukaciju i sportsku dvoranu za potrebe Odgojno-popravnog doma za maloljetnike, što će u velikoj mjeri doprinijeti procesu rehabilitacije i obrazovnim aktivnostima ove ustanove.

"Građevinski radovi zvanično su započeli 22. jula, a budžet iznosi 750.000 evra", navela je Milović-Halilovićeva.

Dakle, građevinski radovi na sve tri lokacije započeli su u julu, odnosno avgustu ove godine, a trebalo bi da budu završeni u 12 mjeseci.

(Nezavisne) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6