fbpx

20190821160541 554602

U gradskom i prigradskom području samo u toku ove godine zapaljeno je 108 kontejnera za odlaganje smeća, čime je načinjena ogromna materijalna šteta, potvrdili su za "Nezavisne" u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, materijalnu štetu će procjenjivati komisija za otpis na kraju godine, budući da je na nekim kontejnerima šteta totalna, a na nekim samo djelimična.

"Najčešći razlozi za zapaljenje su sve prisutniji vandalizam te istresanje pepela i zapaljivih materija u kontejnere. Apelujemo na sve ljude da odgovornije odlažu smeće", kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da je postavljanje kontejnera dugoročno planirano, u zavisnosti od potreba građana i mogućnosti koje ima grad.

"O lokacijama će se odlučivati naknadno, u skladu sa potrebama i zahtjevima građana", dodali su u Odjeljenju.

U Vatrogasnoj brigadi su rekli da su uspješno neutralizovali požare kontejnera u većini slučajeva.

"Kao i svake godine, i ove je bilo dosta slučajeva ovakvih zapaljenja, uglavnom je ljudski faktor krivac za to, a mi smo dali sve od sebe da što više kontjenera uspijemo spasiti", kazali su u Vatrogasnoj brigadi.

U Odjeljenju za komunalne poslove su pojasnili da reciklažni kontejneri koji su postavljeni po pojedinim dijelovima grada nisu u vlasništvu grada, nego su postavljeni od strane preduzeća koja se bave recikliranjem otpada.

"Ovo nije jedino rješenje za grad, ali u maloj mjeri utiče na smanjenje količina miješanog komunalnog otpada", dodali su u Odjeljenju.

Grad će uskoro zajedno sa preduzećem "Čistoća" krenuti u pilot-projekat postavljanja posuda za recikliranje otpada po pojedinim ulicama u gradu, kao i sa medijskom kampanjom u vezi istog projekta, gdje bi građane upoznali sa sistemom recikliranja otpada i šta on konkretno donosi na polju zaštite životne sredine.

"Budžetskim sredstvima za 2019. godinu planirana je nabavka tri podzemna reciklažna kontejnera koja će biti postavljena u užem centru grada, a grad će nastaviti svoje aktivnosti koje su vezane za iznalaženje modula ili partnera koji bi obezbijedio finansijska sredstva za izgradnju reciklažnih dvorišta, sa sortirnicom i sušionicom otpada koji se može reciklirati", zaključili su u ovom odjeljenju.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1