fbpx

2deponijad

Dvije divlje deponije medicinskog otpada u blizini sela Jasenovi Potoci, u opštini Mrkonjić Grad, još nisu uklonjene.

To brine stanovnike obližnjih sela, koji sa nestrpljenjem čekaju kada će nadležni zasukati rukave i riješiti ih hrpa lijekova kojima je rok istekao prije skoro četvrt vijeka.

Iz Inspektorata RS poručuju da je propisano da troškove uklanjanja otpada odloženog izvan deponije, čije porijeklo ne može da se utvrdi, odnosno ustanovi njegova veza sa proizvođačem, te licem koje ga je odložilo, snosi jedinica lokalne samouprave.

– S obzirom na to da je Zakonom o upravljanju otpadom već propisano na koji način se rješavaju ovakve situacije, dopisom smo obavijestili opštinu  Mrkonjić Grad da je potrebno da angažuje preduzeće za preuzimanje opasnog otpada. Dužni su i da, po potrebi, stave na rapolaganje resurse Komunalnog preduzeća, da se deponija u što kraćem roku ukloni i sanira. Zdravstvena inspekcija je opštini ponudila stručnu pomoć za rješavanje ovog problema, ukoliko im bude potrebna – kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS Dušanka Makivić.

Podsjeća da je republički farmaceutski inspektor u martu obavio kontrolu na područje opštine Mrkonjić Grad, u blizini sela Jasenovi Potoci.

– Tu je  nepoznato lice izvršilo nezakonito odlaganje medicinskog otpada. Ustanovljene su dvije veće deponije lijekova, koje datiraju od poslijeratnog perioda. Na otpadu se nalaze tebletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača. Zbog dugog vremenskog perioda i oštećenja ambalaže nije bilo moguće ustanoviti naziv, proizvođača, rok upotrebe. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose se na period od 1993.  do 1997. godine. Kako u konkretnom slučaju nije moguće utvrditi porijeklo otpada, odnosno identifikovati lice koje je izvršilo odlaganje otpada, postupajući inspektor praktično nema odgovornog subjekta kojem može naložiti preduzimanje potrebnih mjera – naglašava Makivićeva.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4