fbpx

3strucnjaci

Domovi većine Banjalučana se zagrijavaju na drvo, bez obzira da li je u pitanju gradsko grijanje ili kuće sa individualnim ložištima, a u narednom periodu bi mogli saznati koliko je takav sistem dugoročno održiv s obzirom na potrebe za nabavkom tog energenta.

Gradsko grijanje u gradu na Vrbasu je lani sa mazuta prešlo na sječku, što je odjednom drastično povećalo potražnju za tim energentom. Sa druge strane, ostale su potrebe građana koji nisu dio tog sistema, a koji prije svake zime trebaju nabaviti dovoljno drva za ogrijev.

Da se tim pitanjem u narednom periodu Grad treba pozabaviti smatra pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo. On je rekao da je u rebalansu budžeta grada zatražio sredstva za izradu Studije termoenergetskih resursa.

– Izrada tog dokumenta je važna u svjetlu činjenice što se grijemo na drvo. Moramo biti sigurni da li je grijanje na drvo, na način na koji sad to radimo, u jednoj zatvorenoj petlji, odnosno da vidimo da li imamo dovoljno resursa za te potrebe ili ne. Moja je pretpostavka da bismo morali da sadimo mnogo više da bi smo bili održivi u tom smislu – rekao je Šukalo.

Da postoje velike potrebe kada je u pitanju gradsko grianje govore i podaci iz biznis plana nove toplane, koji kažu da su u šumskim gazdinstvima imali rezervisane određene količine drvnog sortimenta. Za 2017. je ta rezervacija iznosila 80.000 metara kubnih, a u 2018. 102.000 metara kubnih.

– Tokom aktuelne grejne sezone, do sada je potrošeno oko 68.000 tona drvne sječke – rekli su u preduzeću “Eko toplane”.

Kada je riječ o nabavci energenta, napomenuli su da Eko toplane imaju desetogodišnji sporazum o isporuci drvnog sortimenta s Javnim preduzećem “Šume Srpske”, koji daje dugoročnu garanciju i sigurnost prilikom nabavke biomase.

– Takođe, energent nabavljamo i od drugih drvoprerađivača. Količine potrebne za sezonu 2018/19 obezbjeđene su još na samom početku sezone grijanja, tako da nije bilo poteškoća niti zakašnjenja. Predviđenim planom, a u skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada preduzeća “Šume Srpske”, nabavljaćemo energent i za predstojeću grijnu sezonu – kazali su u ovom preduzeću.

Naglasili su da “Eko toplane”, takođe, namjeravaju da nastave, ali i prošire saradnju sa drugim drvoprerađivačima koji zadovolje kriterijume, odnosno koji su u mogućnosti da obezbijede potreban nivo kvaliteta biomase i adekvatnu cijenu ovog energenta.

Prilikom gradnje “Eko toplana”, staro postrojenje, koje kao energent koristi mazut, ostavljeno je kao opcija da se iskoristi u slučaju jako niskih temperatura. U ovom preduzeću su potvrdili da je tokom ove zime iskorištena ta mogućnost.

– Banjaluka je do prošle grijne sezone bila grad koji je za toplifikaciju većinom koristio mazut i bio je skoro u potpunosti ovisan od ovog energenta. Prelaskom na drvnu sječku udio mazuta je znatno smanjen, odnosno gotovo se i ne koristi. Ove sezone je planirano da u ukupnoj proizvodnji toplotne energije u okviru sistema daljinskog grijanja grada potrošnja mazuta iznosi oko osam odsto. Međutim, ovog energenta je do sada utrošeno svega tri odsto – kazali su u ovom preduzeću.

Traženje pukotina na mreži

Banjaluka bi za nekoliko sedmica trebala dobiti detaljan pregled stanja distributivne mreže u sistemu centralnog grijanja. Preduzeće “Drone Systems” iz  Danske je 27. i 28. marta dronom, koji je bio opremljen termovizijskim kamerama, snimio stanje toplovodne mreže u gradu i toliko vremena će im biti potrebno da obrade prikupljene podatke.

Cilj snimanja je da se pronađu pukotine i oštećenja na mreži. Rezultati dobijeni nakon snimanja predstavljaće osnovu za pripremu rekonstrukcije mreže, jer će na osnovu dobijenog  materijala biti izrađena studija izvodljivosti. Nakon toga će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4